Андрей Новаков: Имаме всички условия да наложим ембарго на руския газ и петрол

Андрей Новаков се качва в камион.

Снимка Фейсбук

Имаме всички условия да наложим ембарго на руския газ и петрол. Това заяви в интервю за бТВ евродепутатът Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП.

„За последните 8 години, в които съм в Европейския парламент, се убедих в едно нещо, всичко е възможно, ако можеш да го направиш. Великобритания ползваше 40% отстъпка във вноската си към Европейския съюз, към бюджета. И аз си мисля, че ако ние не сме получили дерогация, за това да не ползваме да заобиколим руското ембарго, така че да щадим нашите потребители, да не повишаваме цената на бензина и дизела, това означава, че не сме се справили да си го поискаме като хората“, каза той.

Според него това е пропуск на българското правителство, на „което му липсва физиономия“. „Хем изнасяме оръжие, хем ни е срам да го признаем, а хем подкрепяме охрана, хем официално няма да изпратим никаква военна помощ. Това води до негативи и от двете страни – и руснаците знаят какво правим. И в същото време украинците са недоволни от това, че не можем да ги подкрепим така, както имат нужда“, каза още Новаков.

Според Петър Витанов от БСП/ПЕС, България е абсолютно солидарна с общите решения на Европейския съюз и на НАТО.

„Така че всякакви приказки от това, че сме троянски коне или се опитваме да се снишаваме, според мен не отговарят на истината. Колкото до конкретния пакет от санкции, България много ясно трябва да заяви, че има декларирано намерение за налагане на вето, в случай, че българските претенции не бъдат взети под внимание, което в крайна сметка е достатъчно активно действие и показва решителността на българското правителство. Защото идеята на санкциите да принудят Русия да седне на масата на преговорите, но смисълът на тези санкции е и да има възпиращ ефект върху страната, която се възприема като агресор, а не да бъдат непропорционално по тежки върху Европейската икономика“, коментира той.

Илхан Кючук от ДПС/АЛДЕ, че България трябва да направи необходимото да отстоява своя интерес. „Ясно е, че в този контекст Европа трябва да бъде по-единна от всякога и тя показа своето единство в редица ключови моменти. Това трябва да продължи, за да може Руската федерация да бъде принудена да седне на масата на преговорите и санкциите нямат сами по себе си друг ефект. Единствената логика на санкциите от гледна точка на Европа е да накара Руската федерация да седне на масата на преговорите“, смята той.

От Tribune.bg

Четете още: