Държавата в лицето на областния управител се опитва да саботира Община Варна

Пресконференция

Снимка: Борис Проданов, "ВАРНА новини".

Правителството реши да торпилира и местната власт, и Варна за съжаление не прави изключение. Представителят на държавата в лицето на областния управител все по-активно се опитва да саботира дейностите на Община Варна. Това заяви Павел Христов по време на пресконференция на народни представители от ПГ на ГЕРБ/СДС – Варна.

„Най-важната тема – бюджетът на община Варна вече сме месец Май и Варна ще бъде блокирана за месеци наред, като твърде вероятно е да изкараме и годината без работещ бюджет, защото областният управител реши, че този бюджет трябва да бъде върнат. Това изправя Варна пред абсурдната ситуация да сме без субсидия от държавата за капиталови разходи, без инструменти по линия на Европейския съюз, без фондове и работещи програми. С това си действие областния управител блокира действията на местната администрация да борави и с местните средства, с постъпленията от местните данъци и такси“, посочи още той.

„Този бюджет в тази кризисна ситуация след две години ковид, след инфлация, увеличение на цените, след удара, който засяга туристическия бранш, Варна има втория по величина бюджет в страната и това, което областният управител прави е саботаж. Бюджетите на Пловдив и Бургас, което си е позволил да коментира областният управител, са два пъти по-малки, което означава, че преки инвестиции т.е. пряка възможност съответната община да инкасира в инфраструктурни проекти, което е основната задача на бюджета, е два пъти по-малка от нашата“, коментира Бранимир Балачев.

„Увеличенията на заплатите в здравния сектор очевидно няма да се случат, защото тази атака на бюджета касае частта за увеличенията на възнагражденията. Варна има нужда от 2 млрд. инвестиции годишно, добави Балачев и зададе въпрос платил ли е областният управител на Варна 10 000 лв. на адвокатска кантора за обжалване на бюджета.

Подробности вижте във ВИДЕАТА:

ВН, видео: Борис Проданов

 

Прочетете още: 

Защо областният на Варна поиска сега спирането на колите в Морската градина?