Превозвачите излизат на протест, блокади на пътища след 10 май

Превозвачи.

Снимка Пресфото БТА

В петък част от превозвачите напуснаха със скандал срещата с премиера Кирил Петков, на която трябваше да се обсъдят мерки срещу поскъпването на горивата. Браншът заплаши с нови протести и блокади на пътища след 10 май. Превозвачите очакват да получат отговори на основните си искания -намаляване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата, както и отлагане на планираното разширяване на ТОЛ системата. Гост по темата в сутрешния блок „Денят започва“ беше Димитър Димитров, изп. директор на Камарата на автомобилните превозвачи.

Още на 10 май излизаме на протест, на 18 май ще спрат автобусните превози, заяви Димитров.

Относно скандала на срещата с премиера в Министерския съвет, той обясни: Ние отидохме отворени, искахме да обсъдим в детайли нашите предлжения. Нищо експертно и нищо конкретно не обсъдихме.

Нашите искания са за премахване на биокомпонента и намаляване на акциза за 6-месечен период, както и отлагане на планираното разширяване на ТОЛ системата, обясни Димитров.

Нека да си погледнат коалиционното споразумение – голяма част от нашите искания по въпроса за ТОЛ системата са записани там, допълни той.

По думите на Димитров, с 12 стотинки ще поевтинее бензинът, ако бъде премахнато изискването за биокомпонент.

Много от хората са на ръба на оцеляването, а автобусните превози са след ръба на оцеляването, категоричен е Димитров.

Той изрази недоволството си от чутите предложения от управляващите. Не е вярно, че проблемът ни се решава с тяхното предложение за промяна в Закона за пътищата, категоричен е представителят на превозвачите. Според него, управляващите се опитват да изместят фокуса – да поставят превозвачите срещу българските граждани, предаде БНТ.

 

Прочетете още: 

Превозвачите: Ще видим какво ще стане във вторник, може и протестът да е безсрочен