Украинските бежанци са похарчили 100 млн. лева у нас

бежанци от Украйна

Снимка ЕПА/БГНЕС

„Самите бежанци като нетен брой ще стигнат украинските туристи от 2019 г. по брой нощувки. Към момента са похарчени над 32 млн. лева у нас от украинските бежанци, неофициално обаче се смята, че са 100 млн. Лева“, коментира пред NOVA NEWS Илин Димитров, председател на парламентарната Комисия по туризъм и депутат от „Продължаваме промяната“.

По думите му екскурзоводи без лиценз няма да могат да правят екскурзии при новата туристическа полиция. „Целта е да се изсветлят процесите в туризма и да се направи прозрачен секторът. Нерегламентираните превозвачи няма да правят превози и всичко това ще бъде регламентирано. Полицията ще пази легално работещите в туризма. Този орган ще установява нарушенията, вместо сегашните 11“, обясни той.

Според него тази полиция ще функционира из цялата страна, а правилата й ще бъдат изрично описани. „Законът ще бъде приет тази година. Догодина ще имаме ефективен механизъм за контрол в туризма“, посочи Димитров. И допълни, че приходите от членски внос заедно със средствата от публично-частно партньорство ще бъдат разходвани за реклама и обучения.

За него има две цели за летния сезон – да се привлекат най-вече туристи от близки на България страни, а след това и от по-далечни дестинации.

От Dnes.bg

Четете още: