Лорер: Всички стоят за датата 1 януари 2024 г. за еврото

Даниел Лорер

Даниел Лорер

Датата 1 януари 2024 г. за приемане на еврото в България се поддържа от всички, коментира министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, след като вчера партньорите от управляващата коалиция постигнаха съгласие по Националния план за въвеждане на еврото. На продължилия близо три часа извънреден експертен съвет, свикан от вицепремиера Асен Василев, те са приели датата за влизане на еврозоната да остане 1 януари 2024 г., а планът да влезе за обсъждане в парламента.

„Моето послание е към всички в парламента да се прояви изключителна отговорност, защото е нужно да се свърши много работа“, апелира министърът на иновациите и акцентира, че правителството работи за спазване на срока за приемане на еврото 1 януари 2024г.

Според министър Лорер на ниво ЕС е възможно да има промени в критерия за инфлацията.

„Причината – инфлацията е много висока в целия ЕС, а тогава България ще покрие с лекота новия критерий“, посочи министърът. Той призна, че антиинфлационният пакет в размер на повече от 1,5 млрд. лева все още не е готов, но започва да се оформя.

„Част от мерките са свързани с размера на ДДС и акцизите, а други с подкрепа на най-бедните българи“, уточни министърът на иновациите.  

От Tribune.bg

Четете още: