Регионалната библиотека във Варна представя изложбата „Вечната книга“

Плакат

Пътуващата изложба „Вечната книга”, посветена на 150 години от Славейковия превод на Библията, гостува на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” във Варна. Откриването е на 11 май 2022 г. от 10.00 часа в основната сграда на библиотеката, на адрес бул. „Сливница“ №34.

Автори на изложбата са проф. Аксиния Джурова и проф. Вася Велинова, които са предоставили оригинали и снимки на ръкописи и старопечатни книги от архива на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” към СУ „Св. Климент Охридски“, специално заснети кадри от библиотеките на Троянския и Бачковския манастири, както и уникални екземпляри от личната колекция от на проф. Валери Стефанов. На изложбата ще могат да се видят и книги от специалните колекции на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна.

Събитието се организира от неправителствената организация „Извор на бъдеще”, с подкрепата на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев”, Института за литература към БАН и Дружеството „АСИ България”. Експозицията може да бъде разгледана до края на месец май.

Четете още: