Руски сили изстреляха седем ракети въздух-земя по Одеса

ракети

Снимка: iStock

Украинските въоръжени сили заявиха, че руски сили са изстреляли седем ракети въздух-земя по Одеса и са поразили търговски център и склад, предаде Асошиейтед прес. По информация от въоръжените сили един човек е загинал и петима са били ранени, съобщава БТА. 

„Докато търсеха стратегически цели, остарели ракети успяха да поразят „изключително опасен“ търговски център и склад за потребителски стоки“, написа говорителка на въоръжените сили във Facebook. На снимки, прикачени към съобщението ѝ, се вижда обхванат в пламъци склад.

Междувременно президентът на Украйна заяви в понеделник, че търговията в пристанищата на страната е застинала и призова международната общност да предприеме незабавни стъпки, за слагане на край на руската блокада, което да позволи да се придвижат доставките на пшеница, за да се предотврати световна продоволствена криза, предаде Ройтерс.

Володимир Зеленски направи тези коментари, след като разговаря с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който беше на посещение в Одеса – голямо пристанище на Черно море, от което се изнасят селскостопански продукти.

„За първи път от десетилетия в Одеса няма редовно движение на търговския флот, няма рутинна пристанищна работа. Това вероятно не се е случвало в Одеса от Втората световна война“, каза Зеленски в свое видеообръщение. „И това е удар не само срещу Украйна. Без нашия селскостопански износ десетки държави в различни части на света вече са на ръба на недостига на храни. И с течение на времето ситуацията може да стане, честно казано, плашеща“, добави той.

„Трябва да бъдат предприети незабавни мерки за разблокиране на украинските пристанища за износ на пшеница“, написа по-рано Зеленски в своя канал в „Телеграм“. Той не уточни какви мерки иска да бъдат предприети. Страните от НАТО, включително САЩ, изключват въоръжена намеса заради опасения да не предизвикат по-широкообхватна война, отбелязва Ройтерс.

nova.bg

 

Прочетете още:

Путин на парада: Русия даде изпреварващ отпор на агресията