Община Бяла започва кампания за доброволно кръводаряване

Община Бяла

Снимка: Андрей Андреев, ВАРНА новини.

Община Бяла за пореден път подкрепя дейността на Регионален център по трансфузионна хематология – Варна като на 19 май 2022 година ще се проведе организирана акция по доброволно кръводаряване от 09:00 до 13:00 часа във филиала по Спешна медицинска помощ – Бяла (ул. „Йордан Ноев“ №8). Това съобщиха от община Бяла във Фейсбук.

Всеки кръводарител, включил се в акцията на 19 май ще получи ваучер за закупуване на хранителни продукти на стойност 58 лева (8 лева от РЦТХ-Варна и 50 лева от Община Бяла) и два дни платен отпуск по чл. 157, ал. 1, т. 2 от КТ.

Кой може да дари кръв?

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години може да дари кръв. При кръводаряването не съществува риск за кръводарителите. Всички материали и консумативи, които се използват при кръводаряване в България, са стерилни и за еднократна употреба. Цялата процедура продължава 30 минути.

Даряването на кръв доброволно и безвъзмездно е най-сигурната и безопасна форма, гарантираща здравето както на човека, който се нуждае от кръв, така и на дарителя. Когато хората са притиснати от обстоятелствата и даряват кръв при нужда на техен близък, те са склонни да крият заболявания, които могат да увредят тяхното собствено здраве. 

ВН

Четете още: