От ПИК: Мрежата разобличи лъжата на Киро, че ще внасяме по-евтин газ от Америка

Петков

Източник: ПИК

Огромни критики търпи премиерът Кирил Петков за твърденията му, че България ще получава втечнен газ от САЩ, на цени по-ниски от тези на Газпром. Според информацията от Министерски съвет за това са се разбрали Петков и вицепрезидентът на Щатите Камала Харис по време на срещата им във Вашингтон.

Експерти обаче са категорично, че подобни твърдения граничат с лъжата и не е възможно цените на втечнения газ от Америка да са по-ниски от тези на „Газпром“.

Такъв анализ прави и експертът по околна среда и управление на природните ресурси Боян Рашев. Ето какво споделя той в профила си във Фейсбук:

Гледам, че тази „новина“ е много вървежна във Фейса, така че се чувствам длъжен да внеса малко яснота…

Т. нар. „цени на Газпром“ се определят по формула, която е залегнала в договора ни с тях. Доклкото знам там 70% тежест има цената на хъба в Холандия, а 30% в свързана с текущата цена на нефта (поправете ме, ако греша!).

Благодарение на последните 30% през последната година България получава от Газпром природен газ на по-ниски цени в сравнение с много страни в Европа, които изцяло зависят от пазара на холандския хъб. Последният пък е най-силно зависим от добива на страните наоколо и глобалните цени на втечнения природен газ.

Ако някой си мисли, че частна американска компания ще изнася втечнен природен газ за България, Гърция, Турция или която и да е страна в Европа на цена, която е по-ниска от котировките на хъба в Холандия, то този човек има нужда от спешна лекарска помощ…

Ако някой си мисли, че технически е възможно природен газ да се добива, пренася, втечнява, транспортира по море, газифицира и вкарва в мрежата на страна без собствена инсталация за регазификация на по-ниска себестойност (и съответно цена) отколкото газ, който идва по тръба от доста по-малко разстояние, то този човек има нужда от спешна лекарска помощ…

Колкото и да не ни харесват, това са пазарните реалности. Определят се от физиката и икономиката.

Политиката е напълно различна тема. И аз не искам да зависим от Русия, но не виждам защо трябва да се ръсят откровени лъжи, за да оправдаем политическото решение да НЕ внасяме от Газпром. Фактът, че Русия води война в съседна страна за мен е достатъчен. 

pik.bg

 

Прочетете още: 

„Възраждане“ излиза на национален протест