Бизнесът не среща разбиране от властта: Работят на парче, а ние искаме трайно решение

без ток

Бизнесът не среща разбира от властта относно мерките и компенасциите за високите цени на тока. След днешната среща работодателите заявиха, че им е било обяснено, че Министерството на енергетиката не можело да се справи само, трябвала помощ и от финансовото. Те останаха учудени, след като това се е знаело, защото не е имало представител на ведомството на срещата днес.

Според работодателските организации и синдикатите, ако държавата не предприеме мерки съществува огромен риск от фалити. Те обясниха, че фирмите няма да могат да бъдат конкурентоспособни на пазара, за разлика от тези в други държави, които вече получават държавни помощи или компенсации.

Според тях на срещата се е говорило за решаване на проблемите, но на парче.

„Истината е, че се работи на парче. Само временни решения. Така бизнес не се прави. Не говорим за 5-10 лева, искаме трайно решение“, коментира след срещата Красимир Дачев.

Според представители на синдикатите на срещата са били представени числа, които обаче никой от тях не е „виждал и чувал“.

Преди да влязат в Министерство на енергетиката днес работодателите завиха, че очакват реално решение и точни формули.

„Нашето основно искане е ясен и категоричен ангажимент, който да даде трайно решение на проблема с цената на електроенергията за небитовите потребители, а не да влизаме в тези преговорни процеси всеки месец и то със закъснение. Това води до ескалация на цените на стоките и услугите. Това очакваме от настоящата среща – правителството да реагира, докато се нормализира цената на електроенергията на българската независима енергийна борза“, заявиха преди срещата Добри Митрев от БСК и Добрин Иванов от АИКБ.

Работодателите и синдикатите заявиха, че на този етап планираният за 18 май протест остава.

От Tribune.bg

Четете още: