Делян Добрев: Нямаме запазен капацитет на терминал за втечнен газ, за да разтоварим двата танкера

Делян Добрев

Снимка БГНЕС

Нямаме запазен капацитет на гръцкия терминал за втечнен газ, за да разтоварим двата танкера, коментира пред журналисти депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш енергиен министър Делян Добрев.

По думите му държавната компания „Булгаргаз“ не е запазила капацитет на гръцкия терминал за втечнен газ в „Ревитуса“ и не е ясно къде ще разтоварим двата танкера, договорени при визитата на премиера в САЩ.

„ Да не се окаже, че пак МЕТ, любимият посредник на властта, има ключова роля“, попита риторично Добрев. Той отбеляза, че годишно страната консумира 3 млрд. куб.м. природен газ, а двата договорени танкера са от най-малките по 200 млн. кубика, което в летния сезон би стигнало само за два месеца.

Добрев отказа да коментира договорените цени, които били под цените на „Газпром“, защото не разполага с такава информация, която била пазена в тайна. Депутатът от ГЕРБ попита как тогава са известни цените на руския и азерски газ.

Добрев припомни, че от ГЕРБ-СДС от февруари настояват да се запази капацитет в „Ревитуса“, какъвто вече няма.

„Но капацитет е купил любимият посредник на властта – МЕТ. Има два терминала в Турция, но ние и там нямаме капацитет, нито споразумения с тях газ да минава оттам”, предупреди Добрев.

От Tribune.bg

Четете още: