Северна Корея обяви пълно затваряне след първото огнище на COVID-19

ковид

Инфекциите, причинени от подвариант BA.2 на силно трансмисивния щам Омикрон, са открити в столицата Пхенян на 8 май, съобщиха днес държавните медии.

Според Корейската централна новинарска агенция (KCNA) властите не уточняват броя на случаите, но определят епидемията като „тежка ситуация“.

На правителствено заседание, председателствано от севернокорейския лидер Ким Чен Ун, са разпоредени „максимално спешни“ мерки за контрол, „за да се справим с надвисналата криза за предотвратяване на епидемията“.

Епидемията поражда опасения за страната – една от малкото, които не са съобщили за нито един случай на заразяване от началото на пандемията.

Стратегията на Северна Корея за превенция разчиташе на пълно затваряне на границите от януари 2020 г. Световната здравна организация не разполага с данни за ваксинации срещу COVID-19 в страната с население от 25 милиона души, като Пхенян многократно е отказвал предложения за доставка на ваксини от международната общност.

По време на срещата длъжностните лица разкритикуваха отдела, отговарящ за реакцията на Северна Корея при пандемия, за неговата „небрежност, отпуснатост, безотговорност и неефективност“.

Въпреки това Ким обеща да преодолее кризата, като нареди на „всички градове и окръзи в цялата страна да затворят щателно своите райони … за да блокират безупречно и перфектно разпространението на зловредния вирус“, съобщи KCNA.

Той нареди на властите да „мобилизират резервните медицински консумативи, складирани за извънредната ситуация до момента“, като същевременно призова за мерки за „минимизиране на неудобствата“ за гражданите.

От БГНЕС

Четете още: