Учениците с променени учебни програми наесен

ученици

iStock

Прехвърляне на част от учебния материал в по-горен клас, отпадане на някои уроци, както и подобряване на връзките между различните предмети. Това са част от промените в учебните програми, които трябва да бъдат готови до 15 септември. За оценка за качествата им са анкетирани над 17 000 учители и 5000 ученици, пише „24 часа„.

Социологически агенции ще питат и родители, които да разяснят какво най-много затруднява децата им.

Това стана ясно от изслушването на министър Николай Денков в парламентарната комисия по образование.

Докладите с анализите от анкетите трябва да са готови до края на юни, но при необходимост срокът може да се удължи с 1-2 седмици, обясни той. Конкретните варианти за актуализацията на учебните програми ще се мислят през лятната ваканция.

Разговорите за промяна в началото на учебната година вървят от няколко месеца и два пъти са обсъждани на заседания на отрасловия съвет, каза акад. Денков в отговор на въпрос на Костадин Костадинов от “Възраждане” дали темата е дискутирана със социалните партньори. Най-харесвана дата за първия звънец засега е 7 септември, но това няма да стане от тази есен.

Продължителността на задължителните учебни занятия в България е с около 25% по-къса, отколкото средно е в другите държави от ЕС, напомни министърът. Учениците не успяват да упражнят и затвърдят взетия материал. И това не е само заради академичния стил на учебниците, а просто заради липса на време, обясни той на депутатите. В анкетата, която МОН пусна, децата сами посочват, че не им стига време за упражнения, работа в екипи и по различни проекти.

Втората причина да се говори за изтегляне по-рано на началото на учебната година било неравномерното разпределение на учебното време и ваканциите. Ако учебната година започне по-рано, може да има няколко дни ваканция – през ноември, коледна, междусрочна и великденска.

У нас има периоди, в които и учители, и ученици са твърде натоварени заради препускане през материала и липса на отдих. Това би могло да се поправи с правилен ритъм на учене и почивка, убеден е просветният министър.

Обмисля се и удължаване на годината с 2 седмици за учениците от 1-и до 6-и клас. Сега техните задължителни учебни часове през годината са най-малко. С уроците през май и юни чрез работа по проекти в училище или сред природата децата от началния и прогимназиалния курс ще затвърждават взетите уроци и така ще се повишава качеството на обучението им.

 

Прочетете още: 

Кои са най-трудните предмети за българските ученици?