Денков: Промяна в закона за доброволно обединяване на университети! На матурите учениците ще защитават собствени тези

Николай Денков

Снимка Пресфото БТА

За да има доброволно обединяване на университети в консорциуми, е нужна промяна в закона за висшето образование, каза днес във Варна просветният министър акад. Николай Денков, който пристигна в крайморския град заради Общото събрание на ректорите на висшите училища в България. Председателят на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков допълни, че доброволното обединяване е много по-добър вариант от сливанията, особено ако решенията са взети по административен път. Денков уточни, че примери за доброволни обединения на висши заведения има както в Европа, така и у нас. Като такива той даде Русенския, Тракийския и Бургаския университети.

Министърът припомни, че в момента тече обществено обсъждане за актуализацията на минималните изисквания за атестация на университетските преподаватели. Проектът не нарушава Конституцията, а целта е да се създаде общ подход към всички професионални направления, отчитайки спецификите им, бе категоричен Денков. Според него новите правила всъщност ще изискват професорите и доцентите да продължават да работят качествено и интензивно, след като са хабилитирани. Атестацията за тях ще бъде на 5 години, а за нехабилитираните преподаватели – на 3, обясни министърът. По думите му, ако при две поредни оценки, някой не защити изискванията, той трябва да бъде освободен от ректора на съответния университет.

Университетите могат да имат вътрешни правила за атестирането, като имат право да завишават критериите, допълни Денков. Той уточни, че и в момента много от учебните заведения имат по-високи изисквания от минимума.

Министърът допълни още, че за предстоящия прием в университетите няма да има промяна на защитените специалности. Прегледът им вече е направен. Няма да има и сериозни корекции и в държавната поръчка за броя на студентите.

Постепенно от матурите ще отпадне всичко, свързано със зазубряне и учениците ще трябва да могат да защитават аргументирано собствени тези и да изразяват мислите си, добави Денков.

Той уточни, че тази година организацията на държавните зрелостни изпити ще бъде много сложна, тъй като с промените в законодателството броят им е много по-голям в сравнение с предходните години.

Министърът припомни, че е разговарял с лидерите на двете основни браншови организации на превозвачите и те са поели ангажимент да не пречат на движението преди 9 часа на 18 май, когато е изпитът по български език и литература. Той изрази притеснение, че от страна на работещите в градския транспорт в София има индикации, че няма да се съобразят, че на този ден се решава бъдещето на децата и са готови да протестират от 8 часа сутринта. Изпитът започва в 8:30 и призовавам преди този час да не се пречи на нормалното движение, каза Денков.

Министърът допълни, че най-спешната задача за ведомството в момента е да осигури възможности за грижа за децата на украинските бежанци след 1 юни. По думите му, в зависимост от това къде ще бъдат настанени хората и тяхната концентрация, се обмисля да заработят дневни центрове. Идеята е в тях децата да получават здравна грижа и обучение, включително с помощта на украински учители, обясни Денков. Той допълни, че в центровете децата ще имат възможност да учат и български език, което да позволи на 15 септември да се включат в образователната система.

Мила Едрева, Данаил Войков – БТА

Прочетете още:

Не успяха да „изчегъртат“ проф. Анастас Герджиков като шеф на Съвета на ректорите (ВИДЕО)