Нова изложба във Варна разказва за обикновения българин през османското владичество

Изложба.

Снимка Пресфото БТА

Новата изложба на Парк-музея „Владислав Варненчик“, която бе открита днес във Варна, разказва за ежедневието на обикновения българин през османското владичество. Експозицията представя периода 15-19 век, каза за БТА директорът на културната институция Невян Митев. 

Освен битови предмети и свидетелства за българите, търгували както в рамките на Османската империя, така и извън границите й, изложбата включва и артефакти, свързани с еничарския корпус, посочи Митев. Представени са и части от османско въоръжение и снаряжение – ризница, шлем, щит и различни ятагани. Сред експонатите се откроява дребна сребърна монета – акче, на султан Мустафа I. Тя е от времето на първото управление на владетеля, което е продължило само три месеца и затова е много рядко срещана, обясни Митев. В експозицията фигурира и сребърна монета на полския крал Ян I Олбрахт (1492 – 1501), която също е интересна, тъй като в този период европейските пари са рядкост, допълни директорът на музея. По думите му монетите вероятно са пристигнали по нашите земи чрез търговци.

Петнайсти век е бил най-трагичният за българите, разказа още Митев. По думите му антиосманската съпротива на народа ни е преустановена след битката край Варна през 1444 година. Дотогава е имало непрекъснати сблъсъци. Земите ни са били ареал и на унгаро-влашки нападения над крепостите, допълни Митев. Според него местните хора са били подложени на ежедневни репресии и е имало големи изселнически вълни. Всъщност самият факт, че българите са оцелели и са се съхранили като етнос в този период, е огромен подвиг, допълни Митев. По думите му причини за това са историческите, държавни и културни традиции на народа ни, който малко по-късно отново възражда духовните си средища. Трите основни фактора за запазването на нацията ни са езикът, вярата и културните традиции, допълни Митев.

Изложбата в Парк-музея може да бъде разгледана до 4 август. В Нощта на музеите на 14 май тя ще бъде отворена за посещения безплатно от 18 до 23,30 ч.

Мила Едрева, БТА

Прочетете още:

Варна се включва в Европейската нощ на музеите