Оставка! И ресторантьорите ще подкрепят протеста на 18 май

протест

Снимка БГНЕC.

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България се включват като съорганизатори на протеста, организиран от работодателските организации на 18 май.

„Като български предприемачи, ние сме сериозно засегнати от серията кризи, които ни връхлитат и страдаме от липсата на диалог с настоящото правителство. Призоваваме всички свои членове активно да се включат в организацията и да защитят своите права и интереси с цел икономическото оцеляване на бранша и запазване на работните места и стопанските субекти!“, съобщават БАЗ и СЗБ.

Точно 7 месеца след националния протест на 19.10.2021 г. промяна в енергийната сигурност не само че няма, но ситуацията е още по-влошена и влошаваща се, категорични са те.

Затова национално представителните работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ, организират Национален протест „За сигурна енергия и достъпни цени“. Протестът ще се проведе на 18 май 2022 г., от 12:00 до 17:00 часа, пред Министерския съвет

„Протестираме, защото цените на горивата и ел. енергията достигнаха непосилни за преобладаващата част от небитовите потребители нива. По ценовата верига се стигна до лавинорастяща инфлация, която с всеки изминал ден изяжда доходите на всеки български гражданин. Държавата си позволи да третира бизнеса, от чиито данъци се издържа, като просяк, чакащ подаяния. Не държавните чиновници, а ние сме държавата! Защото държава без платежоспособен и развиващ се бизнес, без работни места и без данъци не може да съществува – крайно време е това да бъде осъзнато!“, предупреждават те.

Според бизнеса широко прокламираните „мерки“ в тяхна подкрепа  всъщност са в пъти по-малко от обявяваните и са крайно недостатъчни, ненавременни и неефективни.

„Бизнесът не иска помощи – бизнесът иска спокойна среда, в която сам да си изкарва парите, да поддържа работни места и да създава блага. Бизнесът иска сигурност и прогнозируемост на доставките и цените на суровините и връщане с подходящи мерки на това, което е надвзетото при източника  –  предприятията и хората. В продължение на почти една година нито едно правителство не чу ясните прогнози, аргументи и предложения на бизнеса. Тази управленска глухота доведе икономиката ни до настоящото безизходно състояние“, смятат те. И предупреждават, че същата глухота води страната ни към икономическото дъно, откъдето трудно ще можем да се оттласнем, ако продължаваме да летим надолу с тези страшни темпове.

Те настояват за удължаване на механизма за компенсации за свръхвисоките цени на ел. енергията дотогава, докогато е необходимо: Компенсация в размер на 75% от разликата между средномесечната цена за съответния месец на БНЕБ и цената на енергийния микс при използване на средства от Фонда за сигурност на електроенергийната система, формиран от СВРЪХпечалбите на производителите на енергия.

Освен това държат разликата между цената на газа при използването на посредници и цената на газа, която бихме получили по формулата в дългосрочния договор с “Газпром експорт”, да бъде поета като компенсация от бюджета. Искат и разработване и прилагане на механизъм за гарантиране на дългосрочно предлагане на ел. енергия, природен газ и петролни продукти на достъпни цени.

Според бизнеса е нужна програма за овладяване на инфлационните процеси и възстановяване на веригите на доставки.

„В случай на неизпълнение на горните искания – ОСТАВКА на Правителството! Нашият протест НЕ Е политически!

Нашият протест е ЗА:

•         спасяване на българската икономика,

•         прогнозируемост и конкурентоспособност,

•         спасяване на работните места и доходите,

•         намаляване на темповете на инфлацията,

•         спиране на обедняването на нацията“, категорични са работодателите.

Призоваваме всички, които не са съгласни с настоящия начин на управлението на българската икономика, да се присъединят към нас на 18 май, в 12 ч., пред Министерския съвет на РБ (София, бул. Дондуков 1), зоват те.

tribune.bg

Прочетете още:

Прокуратурата с остър коментар за изказването на Коцето по адрес на вицепрезидента на САЩ Камала Харис