Прокуратурата с остър коментар за изказването на Коцето по адрес на вицепрезидента на САЩ Камала Харис

Костадинов

Снимка trud.bg

Главният прокурор Иван Гешев и ръководството на прокуратурата остро осъждат използването на езика на омразата, особено когато това се случва от парламентарната трибуна. Призоваваме политическите лица с имунитет да не нарушават основни европейски принципи и да не отправят обидни квалификации, основаващи се на дискриминационни елементи. Още преди месеци Прокуратурата на Република България представи експертни предложения за законодателни промени за осигуряване на всеобхватна наказателно-правна защита при използване на език на омразата, основан на раса, народност, етническа принадлежност, религия, политически убеждения и полова идентичност. Това се казва в съобщение на прокуратурата по повод изказване на Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане“.

Прокуратурата винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя правото на протест и свободно изразяване на българските граждани, в това число и политиците, но не и, когато по този начин се засяга неприкосновеността на личността. Нарушаването на обществения ред и извършването на провокации, в момент на военни действия близо до държавната граница, са ясен знак за прокарване на зловредно чуждо влияние, прикрито зад изразяване на националистически възгледи от представители на политически партии. Прокуратурата многократно е доказвала, че противодейства и ще противодейства на всеки опит за налагане на чужди интереси“, отсичат оттам.

Призоваваме към спазване добрия тон в гражданското общество, отговорност за което носят най-вече представителите на трите власти в държавата, призвани да бъдат пазители на демократичните ценности и свободи. В демократичното общество зад всяко гарантирано от закона право стои съответно задължение. Прокуратурата и занапред ще подхожда принципно и безкомпромисно като ще изпълнява своите правомощия, когато са налице данни и/или доказателства за извършени престъпления, включително и от народни представители, посочват още от държавното обвинение.

ВН

Прочетете още:

„Възраждане“ излиза на национален протест