Пламен Димитров: Не съм оптимист за бъдещето на правителството, ако не бъдем чути на 18 май

ВАРНА новини лого

Снимка БГНЕС

“Коалиционните правителства винаги са излизали с управленска програма. Това – не. И ако не видим какви са плановете на четворната коалиция, не съм оптимист за бъдещето”, заяви в „Карай направо” по NOVA президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Пламен Димитров поставя на първо място самонадеяността на кабинета „Петков“.

“Не е ясно къде има съгласие в 4-те партии с различни профили и визии. Инфлацията за някои стоки наближава 50%. Правят се опити да се покрият нуждите на уязвимите групи, но нищо не се получи. Закъснението е опасно и води след себе си недоволство“, посочи той.

„На общия фон на инфлацията приходите в бюджета ще са 3 – 4 млрд. лв. И обещаните 2 млрд. лв. за помощ всъщност е малък пакет. И пенсии, и компенсации. И естествено ръст на МРЗ на 760 лв. А това, че над четвърт милион слезе под издръжката на живот, тоест не може да свърже двата края – тоест от работещите  българи – само за шест месеца – е силно обезпокоително“, категоричен е Пламен Димитров.

КНСБ подкрепя недоволството срещу кабинета в сряда.

„Ще подкрепим протеста на 18 май. Не може да не се компенсират предприятия и бизнеси заради високите цени на ток и гориво. Ако не функционират ще уволнят работниците“, притеснен е синдикалният лидер.

Според него отстъпката от 25 ст. до 50 литра гориво е една непремислена мярка, защото реалната полза от нея е практическа невидима.

„Мерки за подкрепа на семействата с деца също са крайно необходимо. Още повече за работещите фамилии. Така да направим стъпки към необлагаемия минимум, който искаме да въведем. Но нека да видим как е направено в САЩ и Великобритания, а не да мислим палиативни действия“, коментира още той.

Според него популизъм е говоренето за снемане на ДДС и акциз при тока и горивата.

„КНСБ винаги е била за общо намаление на данъците. Предлaгаме 15%. Но на парче не се получава. Ресторантьорите с ниско ДДС какво направиха? Потребителите не разбраха нищо от това, трябва да се действа по веригата – стоки и услуги“, анализира някои предложения за нулева ставка на лекарства, храни, ток и парно Пламен Димитров.

За протеста на 18 май той обобщи: „Протестите на сериозни организации трябва да бъдат чувани. Хората не са излезли да се разходят. И превозвачите, и ресторантьорите, и градския транспорт в София, и ние ще протестираме. И трябва да бъдем чути, иначе не съм оптимист“, завърши Пламен Димитров.

ВН

Прочетете още:

Бойко Борисов: Народът да види кой лъже за цената на газа! „ДеБъ“ ще ни депутинизират с коалиционния си партньор БСП (ВИДЕО)