Скандал! Българските моряци от „Царевна“ се молят за хуманитарна помощ, правителството ни нехае

МК "Царевна"

МК "Царевна"

Българските моряци от „Царевна“ получиха хуманитарна помощ от външното министерство на Донецката народна република (ДНР), съобщи ведомството в канала си в „Телеграм“, цитирано от „Гласове“.

„На 11 май Министерството на външните работи на ДНР получи молба от българските граждани, останали в Мариупол, за съдействие за доставка на вода, храна и стоки от първа необходимост. Незабавно се справихме с това искане и днес, два дни след получаването му, доставихме всичко необходимо на борда“, се казва в съобщението.

Днес представители на Министерството на външните работи на ДНР са предали хуманитарна помощ на българските моряци на товарния кораб „Царевна“, който е закотвен в пристанището на Мариупол.

„Фактът, че българското правителство буквално е изоставило своите моряци на произвола на съдбата, е не просто объркващ, а направо възмутителен за позицията на страната. Многократно се опитвахме да се свържем с българското външно министерство, за да обсъдим подробностите по евакуацията на моряците, но тези опити не доведоха до конструктивни резултати.

От своя страна Министерството на външните работи, заедно със съответните министерства и ведомства на републиката и Русия, ще продължи да предприема конкретни стъпки, за да гарантира, че на чуждестранните моряци е предоставено всичко необходимо и че те ще могат да се завърнат безопасно у дома възможно най-скоро“.

В съобщението си в „Телеграм“ външното министерство на ДНР публикува и репортаж на телевизионния канал НТВ, чийто снимачен екип е посетил морското пристанище в Мариупол и е разговарял с чуждестранните моряци там.

Външното министерство на ДНР припомня, че 15 членове на екипажа на „Царевна“ бяха евакуирани по-рано и бяха транспортирани безопасно до родината си. От съображения за сигурност обаче на борда остават още петима моряци, включително капитанът на кораба.

„Преди месец България заяви, че ще окаже пълна подкрепа на екипажа. Сега капитанът трябваше да поиска помощ от правителството на ДНР. Днес първият хуманитарен товар беше доставен в „Царевна“ чрез Министерството на външните работи на републиката“, предават от руската телевизия НТВ.

Дмитрий Тодоров, представител на Министерството на външните работи на ДНР: „Предадохме на екипажа храна, стоки от първа необходимост и вода“.

Всъщност преди около месец по-голямата част от екипажа – 15 души, предимно български граждани – е евакуирана от силите на ДНР в Донецк. След това екипажът заминава благополучно за родината си

Сега на борда на „Царевна“ е капитана, заедно с няколко негови помощници. Те не искат да напускат кораба. Поддържат работата на машините и електрическата инсталация. Старшият помощник трябва да служи и като готвач, но като цяло екипажът не роптае и няма намерение да се бунтува.

Владимир Маринов, старши помощник на капитана: „Надяваме се, че ако ситуацията се проточи, властите по някакъв начин ще снабдят кораба с гориво, за да има време да изчака свободен син коридор. На борда трябва да се качи нов екипаж – само с петима души ще е невъзможно да измъкнем „Царевна“ от залива“.

Българските власти запазват мълчание по въпроса. Не е известно и кога акваторията на пристанището ще бъде напълно разминирана и разчистена. Не е изключено да се наложи екипажът да напусне пристанището и да се евакуира в родината си по суша.

Още по темата:

$25 000 за правителствения самолет, за да прибере моряците от „Царевна“