Десислава Атанасова: Всеки ден от управлението на това правителство е вреден за България

Десислава Атанасова

Десислава Атанасова

„ГЕРБ-СДС е конструктивна опозиция. Когато управляващите допускат грешки, ние ги посочваме, но и предлагаме решения. Защото го правим с мисъл за България. Някои от предложенията ни бяха приети. Като мораториума върху цените на електроенергията.“, сподели в профила си във Фейсбук председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и допълни:

„Други предложения обаче категорично бяха отхвърлени. Не беше сформирана анкетна комисия, която да провери всички подписани от правителството меморандуми. Мнозинството отхвърли внасянето на повече публичност и прозрачност.

По казуса с Gemcorp за обществеността стана известно, че е подписан меморандум, а не паметна бележка. В него има дори арбитражна клауза. А твърденията, че американското посолство има някаква намеса в подписването на меморандума и последвалото отричане от страна на посолството се нарича дипломатически скандал.

Правителството е хибрид, съставен от противоположни по идеология партии. Те нямат управленска програма. Някой чул ли е какви са управленските им приоритети за следващите четири години?!

Досега не се е случвало правителство да започне мандата си без ясна концепция и без план за справяне с кризите.

Народните представители сме част от парламента по волята на българските граждани. Ние сме изразители на техните искания. Социологическите агенции вече потвърждават елементарната човешка логика, че когато някой не се справя, той просто трябва да напусне.

Логиката на Бойко Борисов е, че не бива да остане неубеден човек в България, че т.нар. „промяна“ е промяна към по-лошо. За да не им се дава повече вот на доверие.

Протестите, които ще се случат не са политически и зад зад тях не стои Герб, не ги продуцира или подклажда.

Те са социални срещу несправянето в нито една сфера на управляващите. Дали през последната една година българите са по-спокойни, дали посрещат лесно ежедневните си разходи?! А бизнесът е притиснат до стената.

Всички държави са намерили начин да извършват плащане на газ, за да гарантират своя национален интерес. Няма държави, които плащат в рубли, но са намерили начин да гарантират доставките си на природен газ.

Какъв газ ползва България и от какъв доставчик? Както и досега газът е руски, но на цената плюс посредническите комисионни. Ние знаем в чии джобове влизат те. Отново се завърнаха посредниците в доставката на природния газ.

Няма нужда опозицията да подкопава управлението, защото то се е закопало отдавна. Ние искаме публичност, яснота при харчене на държавния ресурс, ясна тенденция във външната политика. Правителството не планира нищо, което да е публично известно.

Десислава Атанасова: Обмисляме вот на недоверие срещу правителството

Обмисляме и вот на недоверие, има много теми, за които да се поиска такъв. На първо място обаче ще поискаме оставката на зам.-председателя на Народното събрание. Той демонстрира поведение, което не е достойно за високата трибуна. Не би следвало да се толерира отнемането на гласа на опозицията.

Властта никога не е била самоцел за нас. Властта се дава с вота на българските граждани. България има нужда от стабилност и връщане на политическия диалог. Всеки ден от управлението на това правителство е вреден за България и хората го усещат. Задължително е да има преформатиране в управлението, политическата система трябва да докаже, че не е напълно унищожена. Управлението трябва да се поеме от отговорни, знаещи и адекватни хора.

Коалицията обаче би издържала на всяка цена, за да бъде във властта. Виждаме как бяха забравени доста червени линии, които уж ги разделяха преди.“