Почивката поскъпва! Порция цаца по морето гони 10 лв., биричката е над 3 лв., картофките – „петица“, а сафридът – 15 лв.

Плаж.

Снимка "ВАРНА новини"

С 15-20% са по-високи цените в сравнение с миналото лято във Варна. Причината за това е драстичното увеличение на сметките за ток на горивата на основните продукти. Ресторантьорите обясняват, че са поставени в ситуация, в която от една страна се страхуват да не загубят клиентите си, но пък от друга страна могат да загубят бизнеса си, ако не направят правилните разчети, пише glas.bg.

Сметките за електричество са три пъти по-високи в сравнение с тези от миналото лято, обясняват ресторантьори. Драстично е увеличението и на всички основни продукти, което принуждава бизнеса да вдига цените, за да оцелее.

„Стремим се увеличението да е възможно най-ниско и поносимо за клиентите, защото те са най-важни за нас и без клиенти няма да има сезон“, каза пред бТВ Ивайло Златев, управител на ресторант.

С цените от миналата година ресторантьорите на практика ще работят на загуба. Конкуренцията е в това кой ще ги увеличи най-малко.

В китно ресторантче на брега на река Камчия, в близост до плажа класическата комбинация струва:

*Пържена цаца – 7 лв.

*Порция пържени картофи – 5 лв.

*Наливна бира – 3 лв.

Така общата ни сметка е 15 лв.

Малко по-скъпо е на плажната алея във Варна, където цацата се предлага средно за около 10 лв. на порция. Пърженият сафрид струва 13-15 лв., цял печен лаврак се предлага за около 25, а калканът е между 30 и 40 лв.

„Започваме този сезон доста несигурни. За съжаление увеличението на цените е между 15 и 20%. Като тук мога да кажа, че в пъти повече са се увеличили продуктите. И въпреки нашето нежелание да увеличим цените, няма как да не се случи, трябваше да се направи“, казва Зорница Василева, която е управител на ресторант.

Пред старта на летния сезон в бранша има много неизвестни и войната в Украйна е една от тях. Освен това, опасенията са от нов скок в инфлацията, който ще ги принуди отново да качат цените.

Родните туристи навярно ще имат основен дял по родното Черноморие през това лято предвид, че със сигурност няма да има летовници от Русия, Украйна и Беларус.

standartnews.com

Прочетете още:

Вижте двореца на Коцето от „Възраждане“ край Варненското езеро (ВИДЕО)