Рибарски „затапи“ Радев: Политиката на “Булгаргаз” е съобразно ситуацията

Радослав Рибарски

Радослав Рибарски Колаж в."Марица"

„Политиката на „Булгаргаз“ е съобразно ситуацията и отчита прекъсването и компенсирането на доставките. Така коментира Радослав Рибарски, председател на Енергийната комисия в парламента, изказването на президента Румен Радев, че „политиката на „Булгаргаз“ е извън икономическата и управленската логика“.

„Най-важното сега е подсигуряване на количествата и подаването на природен газ да не прекъсва. Това беше основната цел този месец. Следващите месеци трябва да видим и по-ниски цени“, допълни Рибарски.

Енергийната парламентарна комисия ще заседава днес в Чирен. Целта е да се запознаят със състоянието на единственото работещо газово хранилище у нас. В последните дни, Чирен стана отново актуална тема след спирането на доставките на синьо гориво от Русия. По данни на „Булгартрансгаз“ в момента в хранилището има количества, които могат да стигнат за 41 дни през лятото. В момента Чирен е в процес на запълване.

За глупостите на кабинета:

От ПИК – Ленчето цъфна с изтъркани обущета в БНТ! Изтърси абсурда, че са договорили 3-4 пъти по-евтин газ

„Газохранилището в Чирен е запълнено над 20%, а нагнетяването на природен газ продължава“, обяви Рибарски и допълни, че страната ни не го е запълнила предварително, защото „беше решено, че няма нужда и че можем да постигнем високи нива на запълняемост преди зимния сезон“.

За поскъпването на газа с 14% Рибарски каза, че основната цел за месец май е била да бъдат компенсирани спрените доставки от „Газпром експорт“. „Индикативните цени през следващите месеци се очаква да се върнат към нормалното“, каза председателят на Енергийната комисия.

Ще има ли липса на газ?

Жечо Станков: Правителството е отчаяно! Търси газ без значение на цената (ВИДЕО)

Рибарски заяви, че не знае коя е фирмата – доставчик на втечнен газ от САЩ, нито на каква цена е договорен той.

А кога България ще бъде готова да се откаже от руския петрол, Рибарски прогнозира „година и половина – две“.

„Нужно е технологично време. Другите държави заявяват период от година и половина – две. Предстоят разговори и с „Лукойл“, да се види какво е нужно като подмяна или оборудване в рафинерията и тогава ще имаме ясен срок“, поясни той.

dnes.dir.bg

Още по темата:

Радев запя друга песен: Политиката на „Булгаргаз“ е неразбираема и извън управленската логика