Само за градинари! Спасете се от плевели и вредители с бабините хитрини

ВАРНА новини лого

Все повече хора се ориентират към домашното производство на плодове и зеленчуци. Причина за това са не само „летящите цени“, но и желанието да си осигурят чиста и екологична храна. И тук идва логичния въпрос: Как да се преборим с плевелите и вредителите без да ползваме скъпи препарати, които са иновативен продукт на химията?

Бабите ни са го правели така:

Разтворете 1 чаша сол в чаша вряща вода и добавете чаша оцет. Оставете сместа да изстине, прехвърлете я в празна бутилка от спрей за стъкла и напръскайте плевелите, като внимавате да не попада върху растенията, които сте засадили. Ефектът е поразяващ и никога повече няма да се налага да се свивате и да скубете неприятните треволяци.

Срещу брашнеста мана: 4 чаени лъжички хлебна сода, 1 чаена лъжичка течен сапун на 3,5 – 4 литра вода. Двустранно се пръскат листата  не само на поразените участъци, а и всички възприемчиви култури по съседство.

Срещу кафяво гниене се използва 1 чаена чаша настърган корен от хрян или 2,5-3 чаши ситно нарязани листа, които се заливат с 0,5 л вода и престояват 12-24 часа, настройката се прецежда и се разрежда в 2 литра вода.

Засадете босилек край доматите! Той ги пази от вредители.

Аспиринът може да бъде добра и лесна защита, както и стимулант за растеж: една таблетка се стрива и разтваря в 4 чаени чаши вода, добавят се няколко капки сапун и се пръскат растенията на всеки две седмици. Този разтвор е особено ефикасен при пипер и домати.

Люти чушки – (срещу листни въшки, бълхи, гъсеници и голи охлюви). 1 кг пресни или 0,5 кг сухи чушки се варят нарязани за 1 час в 10 литра вода. Престояват два дни и се прецеждат. 150 мл от течността се поставя в 10 литра вода и се добавя 50 мл течен сапун.

Има още много „бабини хитрини“, които ще Ви спестят разходи и ще направят градината Ви по екологична. Опитайте и ще се изненадате от резултатите!