Каква ще бъде организацията за матурите на зрелостниците на 18 и 20 май

ученици

iStock

Министърът на образованието Николай Денков е призовал в лични телефонни разговори лидерите на протестиращите превозвачи да съобразят плановете си за протести на 18 май с провеждането на задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература на същата дата. Това съобщиха от пресцентъра на просветното ведомство.  

Министърът е помолил настоятелно на този ден градският транспорт да работи нормално и да не бъдат блокирани пътища поне до 9 часа и между 12 и 14:30 часа . Това би дало възможност за нормално придвижване на зрелостниците до местата за провеждане на матурата, както и за прибирането им след края на изпита, уточняват от МОН.
 
Оттам съобщават още, че над 46 000 дванайсетокласници са подали заявления за явяване на матурата по български език и литература, като  повече от 9000 от тях са от София.
 
„Трябва да се осигурят всички условия за нормалното протичане на държавните зрелостни изпити“. Това призова Евгения Костадинова, директор на Дирекция “Съдържание на предучилищното и училищното образование” в МОН:

„Силно се надявам, че призивите на академик Денков ще бъдат чути. Надявам се и зрелостниците да осигурят така пътуването си, че да успеят да стигнат навреме в училищата си, в които са разпределени. Те трябва да бъдат на местата, където са разпределени, половин час преди започване на изпита, тоест в 8 часа, но е добре още веднъж да огледат маршрутите и наистина да направят необходимото, за да пристигнат навреме. До 17 май ще получат служебните си бележки за допускане. В служебната бележка ще бъде отбелязано училището и залата, в която са разпределени за полагане на зрелостните изпити. Трябва да носят документ за самоличност и тази служебна бележка, както и черен химикал“.

БНР

 

Прочетете още: 

Денков: Промяна в закона за доброволно обединяване на университети! На матурите учениците ще защитават собствени тези