Между 10 и 50% са се увеличили енергийните разходи за училищата

училище

„От 10 и 50 % са се увеличили енергийните разходи за училищата според използваното гориво, най-много за тези, които са на газ. Очакваме дотации от държавата“, коментира Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование и директор на столичното 51 СУ „Елисавета Багряна“ пред Нова нюз. По думите му училищата ще изкарат до август месец, но трябва да бъде ясно какво ще се прави за новия отоплителен сезон.

„В детските градини положението е по-сложно, там има и разходи за храна, която се увеличи неимоверно“, отбеляза синдикалистът.

От синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ предупреждават, че има риск училищата да затворят.

„Възможно е да не се плащат сметки, да не се правят ремонти и други необходими за съществуването на училищата дейности“, коментира Юлиян Петров, представител на синдикат „Образование“. Според него финансовите буфери на училищата значително са намалели.

„Разходите се увеличиха не в проценти, а в пъти. Нужно е да има поне 20% увеличение на парите за стандарт и 15% за увеличение на заплатите. От 10 години няма увеличение на парите за капиталови разходи в образованието“, изтъкна синдикалистът.

От Tribune.bg

Четете още: