Протестиращите работници от ТЕЦ „Марица 3“ блокираха центъра на София, обявиха се срещу „зелената мафия“

Протест

Източник: Zonanews.bg.

Работници от „ТЕЦ Марица 3“-Димитровград се събраха на протест пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ), предаде репортер на Zonanews.bg. Причината е принудителното спиране на работата на топлоцентралата от екоинспекцията в Хасково на 21 април. 

Демонстрацията днес е организирана от КНСБ. Преди да дойдат пред МОСВ на бул. „Мария Луиза“ протестиращите преминаха през Лъвов мост. Те издигнаха плакати с надписи „Днес зелен режим, утре режим на тока“, „Не убивайте енергетиката“, „Зелена операция ликвидира българската енергетика“. Днешната акция е под наслов „Не убивайте българската енергетика! Съхранете българската енергийна независимост!“.

Заради протеста в района има струпване на полицаи, а движението е спряно.

Работниците от ТЕЦ „Марица 3“ бяха убедени, че са жертва на „зелената“ мафия, която от няколко месеца е във висшата изпълнителна власт.

„Дали ще получим някакво решение от министър Сандов, зависи от него – дали ще покани преговорна група, представляваща протестиращите…Няма как да допуснем близо 250 души да останат без работа, без значение какви са взаимоотношенията – политически, партийни и т.н.“, каза един от ораторите.

Той продължи:
„Нека бъде ясно – настоящият протест не е политически. Той е единствено и само за запазването на работните места на 250 човека. Това са съдбите на 250 семейства от Димитровград – регион, където не всеки може от днес за утре да си намери работа“.

Служители на реда ще съпътстват протестиращите до Министерския съвет и до Народното събрание, където се очаква да продължи протестът. Акцията е под наслов – „Не убивайте българската енергетика! Съхранете българската енергийна независимост!“.

Планираният преди седмица протест на „ТЕЦ Марица 3“ в София не се състоя заради очакването, че работата на централата ще бъде подновена. На 12 май вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов даде брифинг, на който обяви, че дружеството остава затворено заради нарушения на нормите за качество на въздуха. Той информира също, че страната ни е осъдена от Съда на Европейския съюз заради системно замърсяване със серен диоксид в Югоизточна България.

От Zonanews.bg

Четете още: