Рецепта на деня: Свински кебап в гювеч (от тефтерчето баба)

гювеч

Снимка: Gotvach.bg

Необходими продукти:

свинско месо – 1. 5 кг от плешка (може и ребърца да сложите)

чесън – половин глава

гъби – 250 г каквито имате

чушки – 2 червени + 1 зелена

лук – 7 големи глави кромид

олио – 1 к.ч.

вино – 1 ч.ч.

вода – 400 мл

сол

черен пипер

подправки – по избор

магданоз

 

Начин на приготвяне:

Месото нарежете на средни по големина парчета. Лукът нарежете на шайби, а гъбите и чушките нарежете на едро. Чесънът се нарязва на филийки.

В голям тиган в олиото запържете късчетата месо, добавете черния пипер, сол и подправките. Пържете до златист цвят. След което с решетъчна лъжица прехвърлете месото в гювеча.

Прибавете нарязаните лук, чушки, чесън и гъби. В тигана, където пържихме месото налейте виното и водата, добавете сол и черен пипер. След като заври, оставете да ври още 5 минути и залейте месото в гювеча.

Сложете капака и поставете в затоплената фурна до 190 градуса фурна. Оставете да се готви 3. 5 часа. Отворете и добавете магданозът.

Ако искате да се запече – махнете капака и оставете още за 20-на минутки. Ако искате може да добавите и 3-4 картофа, но той почти ще се развари (от личния опит), но пак ще е супер.

По желание можете да добавите и други зеленчуци – моркови, грах или др.

Източник:  gotvach.bg

 

Вижте още: 

Рецепта на деня: Печено дърпано свинско (от тефтерчето на баба)