Цвета Караянчева: Демокрацията се брани с диалог, не с метални прегради

метални прегради

Снимка: Фейсбук

Никога не съм си представяла, че един ден ще стигнем дотук. Българското Народно събрание осъмна с монтирани тежки метални врати. Почти като затвор! Това написа в профила си във Фейсбук бившият председател на Народното събрание Цвета Караянчева.
 
„В някакъв смисъл трябваше да го предвидим, защото преди 2 години предупреждавахме, че който сее бесилки, ковчези и замеря демократично избрани институции с развалена риба, един ден това ще жъне – окован парламент, загрозен и настръхнал като партерен балкон от 90-те години.
 
Демокрацията се брани чрез диалог и демократични процедури. Никога в историята металните прегради не са водили до успокоение и обединение. Те са едновременно израз и източник единствено на гняв.
 
И още нещо – още след първите избори през миналата година мнозинството наложи връщане на законодателния орган в старата сграда. Модерната, стилна и европейска заседателна зала стои заключена. Доводът беше, че така опазваме традициите и символите на българския парламентаризъм. Е, как ще обясните този нов символ сега?“, пише още Караянчева. 
 

Прочетете още: 

Галъп: Свършва традиционният стартов кредит на доверие към правителството