Русия напуска СЗО и Световната търговска организация

ваксина

iStock/Getty Images

Руското правителство започва процес на едностранно оттегляне от редица международни органи, включително Световната търговска организация и Световната здравна организация, заяви  заместник-председателят на руската Дума Пьотр Толстой, цитиран от европейската редакция на американския вестник „Политико“

„Предстои ни да преразгледаме нашите международни задължения, договори, които днес не носят никаква полза, а пряко вредят на страната ни. Министерството на външните работи изпрати списък с такива споразумения на Държавната дума“, каза Толстой. „Заедно със Съвета на федерацията ние планираме да ги анализираме и да предложим оттеглянето от тях“, добави той.

Толстой посочи като пример Световната търговска организация (СТО) и Световната здравна организация (СЗО), като каза, че „следващата стъпка е излизането от СТО и СЗО, които пренебрегнаха всички задължения към страната ни“.

Европейските страни-членки на СЗО гласуваха на 10 май в полза на резолюция, която принуждава СЗО да вземе решение за потенциално преместване на нейния европейски офис по незаразни болести извън Москва, както и за временно прекратяване на регионалните срещи в Русия. Резолюцията беше отхвърлена от заместник-министъра на здравеопазването на Русия Андрей Плутницки, който я определи като „грубо нарушение на устава на СЗО“.

Още през март една от партиите на малцинството в Думата изготви законопроект, предлагащ страната да се оттегли от СТО, след като група западни страни избраха да преустановят търговските преференции на Москва след нахлуването й в Украйна.

Припомняме, че СЗО все още не е одобрило руската ваксина за коронавирус „Спутник V“, нито друга руска ваксина срещу COVID-19, а те се използват в много страни по света, включително Аржентина, Сърбия, Унгария, много арабски страни, страните от ОНД и някои други страни, дори Сан Марино, където е практически единствената ваксина срещу коронавирус. В същото време СЗО одобри две китайски ваксини и ваксините на Pfizer/BioNTech, на Moderna, AstraZeneca и нейния индийски вариант.

news.bg

 

Прочетете още: 

Първият руски войник, съден за военно престъпление в Украйна, може да получи доживотна присъда