Властта с предложение за структура за европейските делегирани прокурори у нас

Лена Бориславова и Надежда Йорданова

Снимка: кадър.

„Министерският съвет одобри Законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, насочени към осигуряване на независимост и по-добро функциониране на европейската прокуратура у нас. Със законопроекта се предлага създаването на структура за европейските делегирани прокурори у нас.“ Това каза на брифинг след редовното заседание на МС говорителят на кабинета Лена Бориславова.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова заяви, че с одобрения законопроект държавата изпълнява своя ангажимент по европейския регламент за Европейската прокуратура да осигури ресурс на обезпеченост за ефективно изпълнение на задълженията на европейските прокурори.

Пред журналистите те обявиха, че МС взел решение да подпише меморандум за сътрудничество с Базелския институт за добро управление в Швейцария за съвети относно реформа в областта на борба с корупцията, укрепване капацитета на правоприлагащите органи и подбор на кадри.

На въпрос дали ще бъдат разпитвани вицепремиерът Калина Константинова и транспортният министър Николай Събев, Лена Бориславова отговори, че разпитът на хора от кабинета няма да е за първи път.

„Ще сме готови да съдействаме по всякакъв начин“, каза още тя.

От Tribune.bg

Четете още