Ако областният управител обжалва решенията на ОбС пари за Варна ще има евентуално в края на годината

Тодор Балабанов на брифинг в община Варна

Снимка: Борис Проданов, ВАРНА новини.

Зад привидно законосъобразни мотиви на областния управител се крият явно други цели. Какви, ще разберем скоро. Това заяви на брифинг в община Варна председателят на ОбС – Варна Тодор Балабанов.

Той коментира върнатите решения на ОбС – Варна от областния управител Благомир Коцев. Те са в няколко насоки.

„Първата група бяха относно годишната програма за управление и разпореждания с общински имоти и няколко конкурсни процедури за разпродажба на конкретни имоти. Мотивите бяха, че не са на лице достатъчно доказателства за собственост и че няма яснота за техния статут. Направихме обстоен анализ на мотивите на областния управител с общинския съвет. Темата беше разисквана в две комисии в ОбС – Варна – „Правна“ и „Собственост“. Не бяха открити нарушения по никакъв начин. Със солидни мнозинства решенията бяха повторно приети“, каза той и продължи:

„Следващата група решения касаеха тегленето на общински дълг за реализиране на редици инфраструктурни проекти на територията на града. Според областния управител този дълг наруша изискването на Закона за публичните финанси, съгласно който публичният дълг не бива да надвишава 15% от годишния размер на местните приходи. Направи се анализ и такова нарушение на Закона не беше установено. Напротив – за тази години процентът е 11 по отношение на общинските дългове, а тези, които са от Фонда по фондовете, са 13%. Има вероятност тези проценти дори да не бъдат достигнати до края на годината. Това е погрешно анализиране на цифрите“.

Балабанов добави, че разходите на общината са в значителна степен повишени заради цените на енергията, но и тази година покачване на местните данъци и такси няма да има.

„По тази причина се наложи през годината да бъдат извършени разпоредителни сделки в по-голям размер от обичайния. Трябва отбележим, че тази програма е един прогнозен документ. Не сме взели решение за продажбата на 140 дка. имоти. Тя е прогнозен документ, част от бюджета по силата на закона. За всеки един отделен имот ще се вземе решение в последствие как и дали ще се разпореждаме и на каква цена“ каза още той.

„При обжалване на Бюджет 2022 пред съда следва водене на делото в два съда. Това значи, че ще имаме яснота за парите на Варна в края на годината. През това време много от целевите разходи ще бъдат отрязани – за инфраструктурата, за ВиК ремонти… Може да се окаже, че една дупка на пътя не може да запушим“.

На въпрос дали общината е продала 1000 дка. общински земи каквато информация беше разпространена от съветници в ОбС, Балабанов отговори, че толкова общински площи вероятно не са били продавани изобщо в историята на града. По негови думи през последните 5 години са продадени около 27 дка и сред тях няма зелени площи.

„Зелени площи не се продават. Продават се само площи с друго предназначение според Общия устройствен план (ОУП). Цинично е съветници, гласували за ОУП, да са против сегашните решения на Общински съвет – Варна, каза Тодор Балабанов.

ВАРНА новини

Снимка и видео: Борис Проданов, „ВАРНА новини“

 

Четете още: