Минчев прехвърли вината за решетките на НС на главния секретар

ВАРНА новини лого

Снимка БГНЕС

„Това е началото на казуса. Ще бъдат махнати съобразно препоръките на Министерството на културата. Свързахме се с тях още днес да ни връчат както акта, така и предписанието за премахване и ще се съобразим с тях без да ги обжалваме“. Това заяви в кулоарите на парламента председателят на Народното събрание по повод казуса с решетките на парадния вход на Народното събрание.

Металните врати предизвикаха скандал сред депутатите, а освен това вчера Инспекторатът към Министерството на културата наложи глоба на парламента, защото сградата на Народното събрание е паметник на културата и поставянето на вратите е нарушило целостта й.

Минчев все още не знаеше каква ще бъде санкцията.

„Ще има акт, по който ще имаме право на възражение и оттам вече наказателното постановление ще определи точната сума“, обясни той.

От думите на Минчев стана ясно, че главният секретар на парламента Габриела Килфанова е разрешила да се поставят металните врати на официалния му вход

„Не съм ги поръчвал аз. Администрацията се е свързала с фирмата, която е поставила идентични врати в края на 2019, началото на 2020 година в сградата на Партийния дом. Просто са се свързали със същата фирма, които са отправили оферта и администрацията е приела тази оферта. Аз не съм я виждал. Офертата е приета и утвърдена от главния секретар. До мен стига докладна записка за вътрешно компенсиране на разходи в рамките на бюджета на НС“, обясни председателят на парламента.

Той посочи, че това не е било съгласувано с него и не е виждал въпросните врати.

„Видях ги за първи път, когато и всички вие“, подчерта той.

На въпрос дали ще последва смяна на главния секретар, Минчев отговори така:

„Дори да се стигне до такова решение, няма да го анонсирам през медиите“.

Вратите са стрували на бюджета на парламента 34 хил. лв. с ДДС, обясни още Минчев.

„Не ми се струва стандартно да бъде направена такава голяма промяна в сградата на Народното събрание без председателят да бъде уведомен. При всички положения има много технически въпроси, които не достигат до председателя, но за това има и голяма администрация, която се оглавява от главния секретар. Но все пак това е доста голяма промяна, за която председателят трябваше да знае“, категоричен бе Минчев.

Аз съм председател на НС и нося отговорност за всичко, отговори той в отговор на въпрос дали счита това за своя грешка.

„Не искам да бягам от отговорност“, увери Никола Минчев.

„Надявам се това да остане като лош спомен“, изрази надежда той.

Той все още няма концепция по какъв начин ще бъдат запълнени дупките във вратите след демонтажа на решетките.

От думите му стана ясно още, че ще бъдат премахнати и загражденията отвън на парламента.

От Tribune.bg

Четете още: