Сметната палата ще проверява „Български пощи“ след кибератаката

Калина Константинова

Кадър NOVA

Народното събрание възложи на Сметната палата да направи одит на състоянието на „Български пощи“ във връзка с неизплатените заплати на служителите и хакерската атака, която за седмици блокира работата на дружеството.

Проверката ще бъде за периода 1 януари 2019 – 31 април 2022 година. Извършването на одита от Сметната палата трябва да започне от 23 май тази година, а внасянето на окончателния доклад за състоянието на „Български пощи“ в деловодството на Народното събрание е до 29 август.

Първоначално се предлагаше одитът да обхваща периода от 1 януари 2020 година до 30 април т.г., но по предложение на Благовест Кирилов от „БСП за България“ обхватът беше разширен с една година назад.

По предложение на Халил Летифов от ДПС срокът за внасяне в парламента беше удължен с един месец, за да се извърши щателен одит и да не се „претупва дебатът по резултатите от тази

Вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова, под чийто контрол преминаха „Български пощи“, подкрепи предложението за одит и заяви, че колкото по-дълъг период обхваща, толкова по-добре.

Пред депутатите тя изтъкна, че това е поредната проверка на дружеството. Твърди, че тя е инициирала и вътрешен одит от Министерския съвет за състоянието на имотите на „Българските пощи“, сезирала е министъра на финансите за спешна проверка от „Агенция за държавна финансова инспекция“ (АДФИ), Националната агенция за приходите (НАП) проверява дали е ощетяван държавният бюджет, заради кибератаките са сезирани Министерството на вътрешните работи (МВР) и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

През юни се чака докладът на АДФИ, като до момента са констатирани 30 нарушения в управлението на „Български пощи“, стана ясно още от думите й.

По думите на Константинова първоначалните резултатите от вътрешната проверка на Министерския съвет показали „доста трагични“ резултати за състоянието и управлението на имотите на „Български пощи“, като са установени над 30 нарушения. Вицепремиерът по ефективно управление каза, че едно от тях е отдаване на имот в курорта „Пампорово“ за 2 лв. на стая по време на сезона.

От Tribune.bg

Четете още: