Тошко към депутати: Следващата седмица напускаме коалицията!

Тошко Йорданов

Снимка dariknews.bg

В петък сутринта председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов е събрал депутатите от партията и е обявил, че следващата седмица формацията ще напусне управляващата коалиция, съобщава „Капитал“. Сензационният ход е заради очакването, че премиерът Кирил Петков ще предприеме стъпки за сваляне на ветото върху започването на преговори с Македония за присъединяване към ЕС.

Вчера министър-председателя излезе с изпреварващо видеообръщение, в което призова президента Румен Радев да свика консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на което да се обсъди състоянието на преговорите между България и Северна Македония.

Всичко това става на фона на двудневната визита на помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси д-р Карън Донфрид тази седмица, както и на краткото посещение в четвъртък на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи.

Двамата имаха срещи с премиера Кирил Петков и с президента Румен Радев, а Донфрид разговаря и с лидерите на парламентарно представените политически сили, като по неофициална информация основната тема на разговора на помощник държавния секретар на САЩ с председателите на партиите от Народното събрание е била преговорите на България със Северна Македония.

Не е тайна, че САЩ се опитват да помогнат на Скопие като част от усилията им за намаляване на руското влияние на Балканите.

7dnibulgaria.bg

Прочетете още:

Управляващите напълниха гащите: Може да ни изгонят с камъни и изхвърлят през прозорците