От ПИК! Тошко обърна МВнР на бащиния – назначава на високи постове партийни кадри без ценз

Тошко Йорданов

Снимка dariknews.bg

Шефът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов е обърнал външното министерство на бащиния. Маломерният избраник на Слави Трифонов за водеща фигура в политическата му формация оказва страшен натиск върху външната министърка Теодора Генчовска, която също е от квотата на ИТН, да назначава партийни кадри на възлови позиции във ведомството.

За това се оплакаха пред ПИК дългогодишни служители на МВнР.

Тошкото на Слави е развъртял кадровата метла във всякакви посоки, за да урежда активистите на ИТН с апетитни постове, независимо дали имат нужния ценз и дали отговарят на условията за тях.

За целта под натиска му върху социопатичната министърка Теодора Генчовска и с усилията на главния секретар на министерството Надя Живкова-Ванева и шефката на „Човешки ресурси“ се променят т.нар. длъжностни разписания и длъжностни характеристики, които да се напаснат спрямо партийните креатури на Тошко.

Под негова диктовка доскорошната съветничка на Генчовска, която е учителка по музика, завършила Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив – Леа Петрова, без да има изискуемия сертификат за знание на английски език, сега ще оглави пресцентъра на външно министерство.

Петрова отдавна е влязла под кожата на Генчовска, подмазва й се с подаръци, за да я взема в задгранични командировки и дори се грижи за имиджа й. Злите езици във ведомството твърдят, че се е заела със задачата да й осигурява дрехи под наем от скъпи магазини, за които не е ясно кой плаща – самата Генчовска или ведомството.

Опитите й да облича иначе скромната дама по свой вкус обаче са доста плачевни, както се видя и на снимката от срещата външните министри на страните членки на НАТО в Берлин преди седмица. На нея Генчовска позира с провиснал бял панталон и тъмносиньо двуредно сако, които са й поне с два номера по-големи.

Това обаче явно не прави впечатление на Тошко, защото в момента той се е захванал да издига друг партиен кадър на ИТН, който също е съветник. Това е Владимир Русев, който е по-известен в партията на Трифонов като пчелар. Но сега ще стане шеф на кабинета на Генчовска във външното министерство.

Пак по разпореждане на Тошкото на Слави Велислава Петрова е назначена за първи зам.-министър на Генчовска. Именно тя придружаваше Кирил Петков по време на пътуването му до Украйна, в чиято делегация ИТН представляваше Станислав Балабанов. За Петрова пък се твърди, че изобщо е назначена незаконно, тъй като има двойно гражданство – българско и швейцарско, по примера на премиера, в чието правителство работи, Кирил Петков, който пък беше с канадско, когато стана министър.

Потресените от тези назначения служители на МВнР не могат да си ги обяснят по никакъв друг начин, освен с клюката, че за да заемат такива постове в разрез с всякакви правила и дори да променят изискванията за тях, въпросните партийни активисти на ИТН си плащат. И твърдят, че постът на Петрова например струвал 30 000 лв.

От самите партийни редици на ИТН разказват, че Тошко Йорданов е причината много от членовете на партията да се изпокарат и дори да я напуснат заради грубата му намеса в подреждането на листите преди предсрочните избори на 14 ноември. Челни сблъсъци с него били и причината първоначалните лица на партията на чалгаря Филип Станев и Ивайло Вълчев да се оттеглят от парламентарната сцена.

След тях Тошко Йорданов оглави не само парламентарната група на ИТН, но и комисията по култура и медии, с което взриви цялата културна общественост. Единствено присъствието на „Здравейте, аз съм Наско“ като министър на културата засенчва този скандал. Но пък творците го оценяват като реципрочно на положението на Тошко Йорданов, както и като характеристика за отношението към културата и интелектуалното ниво на харвардските аферисти начело на правителството Кирил Петков и Асен Василев.

Макар напоследък, силно ангажиран с кадруването на съпартийците си, Тошко Йорданов избягва публичните прояви, включително и участието в заседанията на т.нар. коалиционни съвети при Кирил Петков. Особено след като бе заснет на една от тези сбирки да показва среден пръст. В момента го замества Станислав Балабанов, включително и като изявления от парламентарната трибуна и по медиите.

Не се знае дали причината не е гневът на лидера им Слави Трифонов, до чиито уши може да са достигнали и жалбите на служителите на външно министерство.

pik.bg

Прочетете още:

Даниел Лорер наглее: Откакто съм на власт, народът живее по-добре от всякога!