Непознатата история на Варна: Празникът на светите братя Кирил и Методий

ВАРНА новини лого

Катедралата във Варна в началото на миналия век. Снимка: Варненска дигитална библиотека.

Днес отбелязваме Деня на българската писменост и култура. 

Спокойно можем да твърдим, че това е най-красивият светски празник в България. Той не е политически, а културен. Именно нашата писменост е това, което ни обединява и това, което през вековете е позволило на българската култура да се запази. 

Днес обаче ще хвърлим светлина по въпроса как в началото на миналия век празникът е бил отбелязван в стара Варна. За целта отваряме вестник „Свободен глас“ от 17 май 1914 година, две години преди той да бъде „преместен“ от 11-ти май на 24-ти заради въвеждането на Григорианския календар.

От изданието научаваме, че денят е започнал в църквата. От там се образувало ществие, начело с духовенството, следвано от гражданските и военните власти, ученичките и ученици:

„Всенародният български праздник

Св. Кирил и Методий

на и 11 того във Варна се отпразднува с най-голема тържественост. След черковния отпуск, шествието, начело духовенството, представителите на гражданските и воени власти, ученичките и учениците от ВСИЧКИТЕ училища със своите учители и множество народ, потегли за площада пред мъжката гимназия/гдето се отслужи молебен и се държа твърде прочувствеяа реч от г. Д-р Чакъров, учител при мъжката гимназия“.

След това се извило хоро, последвано от всенародно веселие. Авторът на репортажът обаче не е скрил всеобщото определение за гърците от тогавашния печат:

„След това под такта на двете воени музики се залюле кратко хоро. Подир обед в горнята част на морската градина свиреха същите

музики и имаше общо народно веселие

Вечерта учениците от гимназията и търговското училище, начело с една музика устроиха шествие и правиха овации на оваците учители и директори. Тъй явно ще празднува българския народ този памятен ден, на ония двама равноапостоли, и го дадоха светлина на този народ, част от който днес, в ТЕХНОТО родно отечество шлака под духовното и политическо робство на „културните“ балкански зверове – гърците. Но Бог е велик и силата на българския народ голема“.

Вечерта приключила в салона Коста Ранков, където гимназистите устроили Музикално-литературна вечер с богата програма, към която се наблюдавал силев интерес:

„Вечерта в 9 часа в салон Коста Ранков, ученичките и учениците от гимназиите устроиха Музикално Литературна вечер с най-разнообразна програма. Целата програма бе изпълнена с неочакван успех и ентусиазъм. Както девическия хор, тъй и ученическия оркестър изпълниха номерата си с голем успех. Поздравляваме ръководителите и участвующите ученички и ученици с хубавия коицерт“.

Андрей Андреев, ВАРНА новини

Четете още: