Рецепта на деня: Супа от коприва по древна рецепта

ВАРНА новини лого

Снимка: Gotvach.bg

Необходими продукти: 

коприва – 5 шепи или 200 г (1 торбичка)

лук – 1 глава

моркови – 1 бр.

червен пипер – 1 с.л.

домати – 2 с.л. от консерва или 2 домата

чесън – 2 скилидки

сол – 1 ч.л. или на вкус

олио – 6 с.л. или повече на вкус

ориз – 3 с.л. или булгур, лимец

 

ПОДПРАВКИ ПО ИЗБОР

черен пипер

магданоз

сминдух

 

ЗА СГЪСТЯВАНЕ

кисело мляко – 4 с.л.

жълтъци – 2 бр.

 

Начин на приготвяне: 

Почистваме копривата и откъсваме само листата от стеблото с ножица или с ръкавици. Използваме само листата на копривата! Стъблата често са твърди и жилави.

Копривата се измива добре и се попарва във вряла вода за около 5 минути на котлона. Така копривата запазва красивия си зелен цвят.

Изважда се и се оставя да се охлади, след което се нарязва на малки късчета.

Лукът се нарязва на ситно и се запържва леко в олио (зехтин) или мазнина по избор. Маслото може да бъде, каквото харесвате, основното е да няма силен аромат. Можете да използвате гхи, тогава вкусът на готовата супа ще има лека кремообразна нотка.

Щом е готов, се добавя и червеният пипер за съвсем кратко време, за да не изгори.

Морковът се нарязва на малки кубчета и заедно с лука и копривата се слагат в тенджерата да се варят 20 минути.

Добавят се оризът или булгур, лимец, каквото ви допада, добавят се магданоз, доматите и черният пипер.

В края се добавя ситно нарязан чесън.

След двайсетина минути се сгъстява вкусната супа от коприва, като в купичка се смесват жълтъците с киселото мляко. Добавяме ги към горещата чорба и разбъркваме, оставяме за две-три минути на среден котлон.

Сервирайте по желание с още малко зехтин и се насладете на вкусна пролетна чорба от коприва.

За вегетариански вариант сгъстете копривената чорба с няколко лъжици размито в чашка бяло брашно.

Можете да сгъстите тази пролетна чорба и само с брашно, без да добавяте ориз или булгур. Опитайте и двата варианта.

Добър апетит!

Източник: Gotvach.bg

 

Вижте още: 

Рецепта на деня: Пълнени картофи