Йорданова: Закриването на съдебни органи не е лесна задача, но трябва да бъде свършено

Надежда Йорданова

Снимка Веселин Боришев - Клуб “Z“

„Закриването на съдебни органи не е лесна задача, изисква много сериозна и прецизна организационна работа, но това е нещо, което трябва да бъде свършено. Към настоящия момент няма формулирано и внесено законодателно предложение за удължаване на срока за закриване на спецправосъдието”.

Така министърът на правосъдието Надежда Йорданова отговори на ръководителите на софийските прокуратури, които призоваха за тази мярка.

По думите ѝ към момента няма формулирано предложение за удължаване на срока: „Приетият закон е много ясен – предвижда тримесечен период, в който ръководителите на закритите специализирани съдилища и прокуратури да организират предаването на висящите и приключилите дела. Това, което чухме през последните няколко седмици, са различни твърдения за невъзможност на изпълнение на закона и твърдения за непълноти”.

Министърът обясни, че има предложение за среща с нея и екипа ѝ като те били отворени да изслушат техните притеснения.

„Аз очаквам, обаче този период да не бъде в бездействие, а да бъде предприето всичко необходимо за изпълнение на закона”, категорична бе Йорданова.

„Висящите дела, спрямо които е настъпил принципа за несменяемост на съдебния състав, продължават да се гледат от съответния състав, който е провел съответното заседание, до влизане на закона. Административното обслужване, организацията на тази работа, това го поема Софийски градски и Софийски апелативен съд. Делата ще се гледат в същата сграда, в същия съд”, коментира министърът по повод започналите към момента дела.

„Трябва да се спре с това желание за всяване на паника. Няма основание за паника”, коментира още Йорданова.

От Tribune.bg

Четете още: