Йордан Господинов: Държавата неглижира и рибарството

ВАРНА новини лого

Източник Радио Варна

„Секторът на рибарството и аквакултурите е силно неглижиран от държавата, а някои от фирмите са пред фалит“. Това каза в интервю за Радио Варна председателят на Асоциацията на производителите на рибни продукти „БГФИШ“ Йордан Господинов, който е и генерален секретар на Консултативния съвет за Черно море. „Проблемите в сектора са много, като например ковид мирките. Регламентът позволяваше да се изплатят до 160 хиляди евро помощи за предприятия, кораби и аквакултури. В България обаче се взе решение да бъдат изплатени до 160 хиляди лева. Това ни постави в неравностойно положение, спрямо нашите румински колеги. Освен това помощите по ковид-мерките много закъсняха – някои фирми още не са получили помощите за 2020 година“, подчерта Йордан Господинов.

Според председателят на „БГФИШ“, войната в Украйна силно е засегнала нашия риболовен сектор. „Много от нашите клиенти и нашите пазари бяха в Украйна. Освен това високите цени на горивата, на тока, на фуражите също имат изключително негативно влияние върху бизнеса. В момента имаме затруднения и за риболова, и за преработката. Очаквахме помощ…“, коментира Йордан Господинов и подчерта: „ЕК направи две мерки за подпомагане на сектора. Едната е по старата оперативна програма, а другата – по новата. Комисията разпореди да се дават остатъчните пари по старата програма за подпомагане на дейностите по риболов, аквукултура и преработка. Изрично беше казано, преди да бъде изготвена новата програма, че секторът трябва да бъде подпомогнат. Българското правителство, в лицето на министъра на земеделието и храните, заяви, че мерките ще бъдат разписани, когато бъде готова програмата. А мерките могат да бъдат разписани и хората да си получат помощите. Но ние чакаме, т.е., при нас няма да има скоро пари. Това са европейски пари и се чудя защо нашето правителство отлага даването на помощи, при положение, че нашия сектор е изправен до стената“.

„На 24 май Министерството на земеделието е пуснало условията за кандидатстване за подпомагане отглеждането на сладководни риби по „de minimis“. Приемът на документи започва от 26 май. Обаче…, не само парите са по-малко, но и има условие за кандидатстване, според което фактурите трябва да са на фирми, регистрирани по Закона за фуражите. В България има 10 големи ферми за пъстървови и шаранови риби, които произвеждат 90 процента от продукцията. Те не купуват фуражи от България. Ще изпратим писмо до ДФ „Земеделие“, като ще подчертаем, че това условие ще лиши реалните производители на риба от възможност да вземат тези помощи.

„Една от мерките за подпомагане на нашия бизнес е отпускане на помощ до 90 лева за тон и до 58 674 лева за предприятие за фуражите. Но тон фураж поскъпна с 200-300 евро на тон. Да не говорим, че ще се даде една и съща сума и на големите и на малките производители на риба. Или има неразбиране, или има тенденция големите да бъдат неглижирани“, коментира от Йордан Господинов.

Чуйте цялото интервю:

Прочетете още: