Фалстарт на електронното здравеопазване: Системата изпраща всички на гинеколог

ВАРНА новини лого

Мъж, който е прегледан от личния си лекар и е изпратен за консултация с хирург, но системата го е отчела, че е изпратен на гинеколог.

От вчера вече не важат хартиените направления, но системата не работи и лекарите специалисти не можеха да прегледат пациентите, които се лутаха от кабинет на кабинет.

Електронното здравеопазване е бъдещето ни, но както винаги нямаше никаква предварителна подготовка.

И най-важното – нужен е единен софтуер за всички участници в здравеопазването.

“Личен лекар е записал преглед за хирург на пациент. Идва пациентът, казва си ЕГН-то, казва датата, на която е издадено направлението, съответно днешната дата, и му излиза направление за гинеколог”, каза д-р Лили Иванова – управител на 22-ро ДКЦ.

Мъжът се върнал при лекаря да коригира направлението, но системата отново отчела, че е изпратен на гинеколог, пише sanitas.bg.

Николай Христов, общопрактикуващ лекар с над 20 години стаж споделя пред NOVA, че електронната система не е оправдала очакванията му.

„Според мен и според по-голямата част от колегите това е нещо, което трябва да ни улесни, нещо, което трябва да намали бюрокрацията, писането, печатането и да ни даде повече време за работа с пациенти. Нищо подобно не се случи вчера – бюрокрацията си е точно същата. Ние работим на компютъра по същия начин”, обясни той.

Грешки в системата създали абсурдни, дори комични ситуации.

„Вчера колегите от едната програма са пращали хора с простата, счупени крака на гинеколог”, разказа д-р Христов.

За подобни случаи сигнализират лекари и пациенти и във Варна. 

ВН

 

Прочетете още: 

Полицаи и надзиратели отново излизат на протест