Готвят Ива Митева за председател на парламента, правителството пада

ВАРНА новини лого

Снимка БГНЕС, архив

Депутатът от ИТН, сегашен зам.-председател на Народното събрание и бивш председател на предишните два парламента, които скоропостижно се споминаха миналата година. Ива Митева, най-вероятно ще бъде следващият председател на 47-то Народно събрание.

Това научи ПИК от отлично информирани източници от парламента.

Днес депутатите от партията на Слави Трифонов внесоха в парламента искане за оставката на сегашния председател на парламента Никола Минчев.

Искането им е подкрепено от още две парламентарни групи – на ГЕРБ и на „Възраждане“, както и на депутати от ДПС.

Депутатът от ИТН Станислав Балабанов обяви, че парламентарната им група обмисля да внесе искане за оставката на Минчев заради „грубо погазва законите“.

То е провокирано от българския национален интерес по отношение на въпроса за Република Северна Македония и желанието им външният министър Теодора Генчовска да бъде изслушана по темата.

Обсъждането на исканата оставка на Никола Минчев, който оглавява парламента от квотата на ПП, трябва да стане утре, както заяви и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. След което да бъде избран и нов председател на 47-то Народно събрание.

Ива Митева е била калесвана от Руди Гела да предаде парламентарната си група и лидера на ИТН Слави Трифонов, но категорично не е влязла в заверата. Тя застана плътно зад колегите си в парламента и обяви, че други предатели освен петимата, които се дадоха на спортния министър в оставка, няма да има.

Ако оставката на Минчев мине утре в пленарна зала, „Има такъв народ“ ще предложат Ива Митева да го смени начело на Народното събрание. Най-вероятно от ГЕРБ и ДПС няма да предлагат свой депутат за председател. Така най-вероятно за поста на Минчев ще се борят Митева, нов кандидат на „Продължаваме промяната“ и евентуално кандидат на „Възраждане“. Почти със сигурност обаче най много гласове в зала ще получи Ива Митева.

От „Има такъв народ“ ще подкрепят и вота на недоверие към кабинета на Кирил Петков, внесен от ПГ на ГЕРБ-СДС. Това стана ясно от думите на председателя на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов след консултации с бившите управляващи.

„Излязохме от коалицията. Ние нямаме никакви основания да подкрепяме този вреден кабинет“, категоричен бе Тошко Йорданов.

По-рано днес подкрепата си към искания от ГЕРБ-СДС вот на недоверие заявиха и парламентарните групи на ДПС и „Възраждане“.

Очаквано коалиционните партньори на „Продължаваме Промяната“, а именно БСП и „Демократична България“ застават зад кабинета и нямат намерение да пускат властта.

Според съпредседателя на ДБ Христо Иванов предсрочни избори биха били пагубни за страната и хвърлянето й в още по-голяма криза е безотговорно.

Председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски смята, че очакванията на гражданите не са предсрочни избори. По думите му в рамките на този парламент никакво правителство извън това, което управлява държавата в момента, не е възможно.

Той е категоричен, че гражданите очакват приемането на бюджет и приемането на поправки в над 22 закона по Плана за устойчивост.

7dnibulgaria.bg

Прочетете още:

Сензация в Lupa.bg: Линда Петкова не издържа и зарязва премиера? Напуска и България