ГЕРБ за Петков: Излъга едновременно Брюксел, Вашингтон и Скопие за РСМ

Десислава Атанасова

Снимка БГНЕС, архив

„Свидетели сме на първото подобно решение 49-тият кабинет за първи път падна с вот на недоверие, което ще остане исторически събитие, но декларацията на нашата група не е по този повод.“, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ, която беше прекъсната, за да може кабинета в оставка да напусне пленарна зала.

Тя припомни, че днес в 11 часа на извънредна пресконференция лидерът на партия ГЕРБ и групата на ГЕРБ-СДС ясно изразиха позицията си към предложението на Френското председателство РСМ да започнат преговори за членство в ЕС.

„Разпознаваме това предложение като едно от най-добрите, като са нужни малки корекции, за да отговаря на българския национален интерес. Кирил Петков така и не успя да изготви българско предложение. С противоконституционно решение той разпореди френското предложение да влезе в парламента без никакво становище от Министерски съвет.

Днес разпореди председаталят на външна комисия да забави свикването й докато тече заседание на Народното събрание.

Той излъга едновременно Брюксел, Вашингтон, Скопие, че ще реши македонския въпрос, не само не го реши, но го задълбочи“, заяви Атанасова в декларацията.

Тя подчерта, че Петков нито веднъж или негов представител не е запознал опозицията с хода на преговорите и предимно от международна преса научавахме какво е обещавал Петков.

„Благодарим на нашите европейски партньори и приятели, че са ни чули през 2017 и са разбрали нашите притеснения и коментари, които правителството на ГЕРБ отстояваше още тогава“, подчерта Атанасова и допълни, че съгласно договора този протокол не се одобрява от Народното събрание.

Тя допълни, че ГЕРБ са готови вече с проект на рамката, за да не изпусне България този исторически момент, за да бъде защитен националният интерес. Атанасова отправи покана към всички европейски партии в Народното събрание и призова Петков да финализира протокола и да го внесе незабавно.

„Така както министър-председателят на България сложи подписа си под договора през 2017, така днес Борисов даде зелена светлина за членството на РС Македония към ЕС. Така както ГЕРБ и Борисов сложиха началото на този процес, така ГЕРБ и Борисов ще сложат край“, допълни още Атанасова.

Tribune.bg

 

Прочетете още: 

Пеевски: Продължаваме битката