Знаете ли селото на жената на ковача

Ковачевица

Снимки: Община Гърмен

Къде се намира Ковачевица

Родопските села впечатляват със своите гостоприемни стопани, природните красоти и съхранените местни легенди. Сгушено в западната част на величествената планина, село Ковачевица е сред най-атрактивните места в региона. Разположено само на 64 км от популярния курорт Банско и на 24 км от град Гоце Делчев, населеното място пази автентичната възрожденска атмосфера и български традиции.

Днес Ковачевица е архитектурен резерват, който привлича туристи от цял свят, които идват да се потопят в невероятното спокойствие и чар на калдаръмените улички, сред издигащите се вековни каменни къщи и разкриващата се невероятна панорама. Селото е сгушено над река Канина, в рамките на Община Гърмен, Благоевградска област. Най-близкото населено място в района е село Горно Дряново, което е само на 5 км.

село Ковачевица

 

Как възниква името на населеното място

Счита се, че Ковачевица е възникнало през 16 в., когато тук се заселват фамилии от Велико Търново и Западна Македония. Повечето местни жители били всепризнати дюлгери, които градили къщи на близко и далече. Сред известните местни майстори бил и ковачът Марко. Според преданията той се споминал след един гурбет и ковачницата останала да се стопанисва от от жена му Гена. Тя била силна и оправна селянка, до която хората се допитвали за едно или друго. Постепенно населеното място все повече се свързало с  жената на ковача. Легендата гласи, че именно така се появило името Ковачевица. Във времето местните хора се утвърдили като горди и не отстъпващи от вярата си майстори, които развивали типичните за Възраждането занаяти.

 

Забележителностите на Ковачевица

Уникалната архитектурна среда, съхранена и до наши дни, е доказателство за нивото на Ковачевската строителна школа. През 1977 г. селото получава статут на архитектурен резерват, благодарение на своите каменни улици и жилищни постройки. Характерно за ковачевската къща е, че тя се издига на 2 до 4 етажа. Долните помещения се ползвали като  складови помещения и т.нар. “сух” двор , докато горните етажи били предназначени за живеене. 124 са паметниците на културата в населеното място, от които 6 имат национално значение.

В центъра на селото може да се види старото килийното училище, където през 18 век местните деца се учили на четмо и писмо. В близост се издига местната църква “Свети Никола”. Тя е с трикорабната псевдобазилика, която е построена в периода между 1841 г. – 1848 г. Правят впечатление 12-те икони в храма, които вероятно са дело на майстори от Тревненската зографска школа, както и огромният резбован иконостас. В храма има творби, които са рисувани от иконописци от Банската художествена школа. През 1900 г. в двора на църквата е издигната 12-метрова камбанария, която и днес оглася на големи християнски празници селото.    

с. Ковачевица  

 

Какво може да се види в близост до селото на жената на ковача

На час път от Ковачевица може да се посети също така параклиса “Свети Георги”, до който води живописна екопътека. В района има редица интересни природни и исторически забележителности. Такъв е водопадът “Сини вир”, който представлява красива каскада от прагове, където водата се спуска към река Канина. Най-големият издълбан котел от водата носи името Сини вир. До него се стига по горска пътека за около 60 минути шепа. Мястото е на не повече от 3 км от селото, от което тръгват няколко екопътеки и маршрути с различна трудност, подходящи за всякакви туристи.

 

Ковачевица

 

Районът е популярен сред любителите на пътешествията в планината. Родопското село посещават не само родни, но целогодишно тук идват много чуждестранни туристи. Специфичната архитектура и атмосфера на населеното място го превръщат в едно от предпочитаните места за филмова продукция. В Ковачевица са снимани някои от емблематичните български ленти, а с годините то е и сред харесваните за отдих и творческо усамотение сред хората на изкуството.