Газът в Европа отново нагоре: Цената стига до 137 евро за мегаватчас

газ

Природният газ в Европа поскъпва с над 7% към 136 евро за мегаватчас (MWh) с оглед на опасения за по-нататъшно намаляване и дори спиране на руските газови доставки, което поставя под въпрос способността на запълване на газовите хранилища в ЕС преди началото на зимния отоплителен сезон, съобщава БНР.

Преди седмица „Газпром“ започна да ограничава голяма част от доставките си за Германия през „Сверен поток 1“ и за Италия, като към днешна дата общият брой на засегнатите страни членки на ЕС от намалените руски доставки достигна 12.

В резултат на това днес Германия задейства втората фаза от своя триетапен план при газови кризи, който включва по-строг мониторинг на пазара и повторното активиране на въглищните централи.

Освен това се очаква в ЕС има очаквания за ограничено получаване на втечнен природен газ от САЩ до края на 2022 г., поради ремонтни дейности на ключов експортен терминал в Тексас, след като той беше повреден от експлозия и последвал я пожар.

В допълнение към нарастващите рискове, газопроводът „Турски поток“ беше затворен за поддръжка и профилактика до края на месеца, докато потоците от Норвегия, вторият по големина доставчик в Европа, също намаляха поради повреда на компресор.

Всичко това допринася за поскъпване на фючърсите на нидерландския газов хъб TTF с над 7% към 137 долара за барел към 14.00 часа българско време, отправяйки поглед към неотдавнашния двумесечен връх от 149 евро за MWh, достигнат на 16-и юни.

От Tribune.bg

Четете още:

Кралев: Най-слабото правителство пред последните 32 години отиде в историята