Рецепта на деня: Паеля със заешко

Снимка: Gotvach.bg
Необходими продукти:
пиле – 1/2 бр.
заек – 1/2 бр.
свински ребра – 100 г
червена чушка – 1 бр.
ориз – 1 кг
сол
шафран
замразени зеленчуци – микс от зелен фасул, боб..)
домат – 1 бр.
чесън – 1скилидка
ЗА ТОПЧЕТАТА
кайма – 250 г смес
сол
черен пипер
кедрови ядки – 1 с.л.
канела – щипка
розмарин – пресен
Начин на приготвяне:
Измийте домата и го разрежете през половината. Настържете го на рендето. Изчистете чесъна и го пресовайте с преса за чесън при домата.
Измийте и нарежете чушката на ленти.
В тавата за паеля сложете зехтин и запържете чушката до златисто. Извадете и заделете. Сложете всичкото месо, което предварително сте измили и нарязали на малки парчета.
Запържете до златисто. Много е важно заешкото да е добре изпържено, то прави паеята толкова вкусна.
От каймата оформете малки топчета. Издърпайте месото по края на тавата и сложете топчетата кайма в средата. Запържете и тях до златисто.
Добавете пакета със зеленчуци. Също запържете добре.
Добавете домата с чесъна. След няколко минути налейте вода и варете на тих огън до готовност. Ако е необходимо, долейте.
Щом месото е напълно сварено, налейте вода догоре на тавата (без един пръст) и сложете ориза и шафрана.
Подредете чушките и намалете на тих, слаб котлон. Трябва бавно да се готви, защото може да загори. Тук вече е забранено бъркането с лъжица.
Паеята трябва сама да поеме водата напълно.
Готовата паеля със заешко изключете, сложете клонки пресен розмарин и покрийте с капак да се задуши.
Добър апетит!
Източник: Gotvach.bg
Вижте още:
Рецепта на деня: Баклава с кокосово брашно и рожков