Рецепта на деня: Паеля със заешко

паеля

Снимка: Gotvach.bg

Необходими продукти:

пиле – 1/2 бр.

заек – 1/2 бр.

свински ребра – 100 г

червена чушка – 1 бр.

ориз – 1 кг

сол

шафран

замразени зеленчуци – микс от зелен фасул, боб..)

домат – 1 бр.

чесън – 1скилидка

 

ЗА ТОПЧЕТАТА

кайма – 250 г смес

сол

черен пипер

кедрови ядки – 1 с.л.

канела – щипка

розмарин – пресен

 

Начин на приготвяне:

Измийте домата и го разрежете през половината. Настържете го на рендето. Изчистете чесъна и го пресовайте с преса за чесън при домата.

Измийте и нарежете чушката на ленти.

В тавата за паеля сложете зехтин и запържете чушката до златисто. Извадете и заделете. Сложете всичкото месо, което предварително сте измили и нарязали на малки парчета.

Запържете до златисто. Много е важно заешкото да е добре изпържено, то прави паеята толкова вкусна.

От каймата оформете малки топчета. Издърпайте месото по края на тавата и сложете топчетата кайма в средата. Запържете и тях до златисто.

Добавете пакета със зеленчуци. Също запържете добре.

Добавете домата с чесъна. След няколко минути налейте вода и варете на тих огън до готовност. Ако е необходимо, долейте.

Щом месото е напълно сварено, налейте вода догоре на тавата (без един пръст) и сложете ориза и шафрана.

Подредете чушките и намалете на тих, слаб котлон. Трябва бавно да се готви, защото може да загори. Тук вече е забранено бъркането с лъжица.

Паеята трябва сама да поеме водата напълно.

Готовата паеля със заешко изключете, сложете клонки пресен розмарин и покрийте с капак да се задуши.

Добър апетит!

Източник: Gotvach.bg

 

Вижте още:

Рецепта на деня: Баклава с кокосово брашно и рожков