Рецепта на деня: Печено пиле на порции (от тефтерчето на баба)

Печено пиле на порции.

Източник Гергана Георгиева, gotvach.bg

Продукти:
пиле – 1 бр.
масло – 60 гр.
доматено пюре – 3 с.л.
черен пипер – 1/2 ч.л.
лют червен пипер – 1/2 ч.л.
универсална подправка – 1 ч.л., зеленчукова
сол

Приготвяне:
Измийте цялото пиле и го нарежете на порции. Посолете и подредете порциите в тавичка. За приготвяне на рецептата за пиле използвах тавичка с мраморно покритие и огнеопорен капак.

В купа сложете маслото, то трябва да е много меко. Към него добавете доматеното пюре, черния пипер, червения лют пипер и зеленчуковата подправка за пиле.

Разбъркайте добре и с получената смес намажете обилно всички порции. Налейте в тавичката около 400 мл. вода и я захлупете с огнеупорен капак. Сложете я в студена фурна и включете на 250 градуса. Печете пиленцето около 90 минути, без да отваряте капака.

Така приготвено, това печено пиле на порции под капак става сочно отвътре и с пикантна червена коричка отвън.

Добър апетит!

Още по темата:

Рецепта на деня: Пилешка супа по гръцки (от тефтерчето на баба)