Хиновски прегря в жегите: Ако Русия спре доставките, АЕЦ „Козлодуй“ може да затвори след 2024 г.

Иван Хиновски

Снимка БГНЕС

„Не се чувствам компетентен да оценявам и да давам съвети по сложния казус на българо-руските дипломатически отношения, но съм длъжен да ви информирам, че едно ново влошаване на отношенията, водещо до прекъсване на търговските отношения в областта на ядрената енергетиката , ще има изключително тежки последствия за енергийната и националната сигурност на страната“. Това заявява председателят на Управителния съвет на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски в декларация до президента, политическите партии, бъдещето ръководство на министерството на енергетиката и медиите, цитиран от БТА.

Декларацията е лична позиция относно потенциални промени в нивото на енергийната сигурност на страната след 2023 година и неотложните действия в тази връзка.

Хиновски заявява, че като специалист с дългогодишен опит в управление на енергетиката, се чувства длъжен да сподели в публичното пространство някои негови тревожни очаквания и прогнози от настоящата политическа обстановка в страната в контекста на влошените дипломатически отношения с Руската федерация.

„Напомням, че 100% от доставките на ядрено гориво, резервни части и инженерни услуги за АЕЦ „Козлодуй“ се осигуряват от руски компании, което, въпреки предприетите действия, не може да бъде променено в близките 3-4 г. И ако „разярената Русия“ постъпи като в случая с газовите доставки и прекрати търговските отношения в областта на ядрената енергетика, България ще изпадне в изключително тежка криза поради принудителното спиране на АЕЦ „Козлодуй“ след 2024 г., когато запасите на свежо ядрено гориво ще бъдат изчерпени“, посочва Хиновски без да отчита факта, че гориво може да се достави не само от Русия.

За избягване на тази криза, той предлага по дипломатически път да бъде направено всичко възможно за запазване на състоянието на търговските отношения в областта на ядрената енергетика.

„Въпреки моите очаквания, че и тук ще ни бъде наложено условието за заплащане в рубли“, допълва (пророчески) той.

Задълбочените анализи на специалистите показват, че без АЕЦ „Козлодуй, мощностният и енергиен баланс на страната ще останат неосигурени, което означава: недостиг на електроенергия и вероятни ограничения на електроподаването през зимните месеци, спиране на износа с всички последствия за икономиката на страната, повишаване на цената на електроенергията за бита и други, допълва председателят на Управителния съвет на Българския енергиен и минен форум.

В случай, че се стигне до такова екстремно развитие на отношенията и прекъсване на услугите, с цел компенсиране на последствията, Хиновски предлага програма за компенсиране на последствията с 4 мерки.

„Далече не съм убеден, че тази програма ще бъде посрещната с консенсус от всички политически партии в страната, но съм дълбоко убеден, че тя е единственият изход от задънената улица на потенциалната криза от едно евентуално спиране на доставките на ядрено гориво и резервни части за АЕЦ „Козлодуй“, която би възникнала след 2023 г. Но именно сега е време да мислим и планираме действията за избягване на проблемите!“, заявява той.

Прочетете още:

Руски самолети прибраха натирените от България агенти (СНИМКИ)