ВМРО-ДПМНЕ отхвърли френското предложение

Македония

Имахме почти едночасова среща с премиера Ковачевски. Бих казал, че срещата беше с информативен характер, по време на която Ковачевски на практика представи всичко, което чуваме в обществото през последните няколко дни, каза след срещата лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицоски.

Той предложил на Ковачевски да отхвърли френското предложение, а в замяна да оттегля от искането за предсрочни избори.” Ще вложа целия капацитет на ВМРО-ДПМНЕ, за да помогне на правителството във всички предизвикателства, енергийни, хранителни предизвикателства, сигурността, а през пролетта ще седнем и ще направим преоценка”, каза опозиционният лидер.

Мицкоски представи мнението си за документите, които трябва да определят преговорната рамка и протокола от междуправителствената конференция, която евентуално трябва да се проведе. „…Нито за мен лично, нито за ВМРО-ДПМНЕ тези два документа такива, каквито са, са приемливи за ВМРО-ДПМНЕ, нито аз лично възнамерявам да ги приема. И това е решение не само на Християн Мицкоски като лидер на ВМРО-ДПМНЕ, но и на Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ.

Той подчерта, че е предложил в частта от заключенията на първата междуправителствена среща да се заличат член 11 и член14. Член 11 от протокола е член, който определя, че Македония няма да започне преговори, докато не бъде променена конституцията и няма да има рамка за преговори, а член 14 се отнася до протокола, който е част от втората междуправителствена конференция между Македония и България, която включва исторически въпроси, образователни, културни въпроси, смяната на учебниците и всичко, което публиката видя през изминалите дни като българска версия. Мицкоски настоява също да се премахне частта, в която са годишните прегледи, и частта, в която се отнасят до протокола от втората междуправителствена конференция.

БГНЕС

Прочетете още:

Мирчев загатна за руски шпионин на върха на държавата