Рецепта на деня: Аранчини със сирене и кашкавал

Аранчини със сирене и кашкавал

Снимка: Gotvach.bg

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • кашкавал – 100 г
  • краве сирене – 100 г
  • ориз – 250 г
  • вода – 3 ч.ч.
  • лук – 1/2 връзка зелен
  • морков – 1 бр.
  • сух магданоз – 2 ч.л.
  • черен пипер – 1 ч.л.
  • кимион – 2 ч.л.
  • сол
  • пармезан – 30 гр фино настърган
  • олио – 20 мл

ЗА ПАНИРОВКА

  • галета – 100 г
  • брашно – 100 г
  • яйца – 3 бр.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Кашкавалът се нарязва на много дребни кубчета. Морковът се обелва и се настъргва на фино ренде. Сиренето се натрошава. Зеленият лук се реже на много ситно.

Оризът се измива, слага се в тенджера и се залива с 3 ч.ч. вода. Добавят се сол, черен пипер и олио и се слага на котлона да се свари. След като е готов, се оставя да се охлади напълно.

В дълбока купа се смесват всички съставки, без кашкавала и се омесва оризова кайма. Взима се от нея малко количество, разстила се на навлежнена длан и се слага парче кашкавал. Оформя се на топче внимателно, за да не се разкашка и се слага в поднос. Така се процедира, докато оризът свърши.

В малка купичка се разбиват яйцата с щипка сол. В две купички се слагат брашното и галетата.

Тава се застила с хартия за печене, която се намазва с олио. Взима се топка ориз и се овалва първо в яйце, после в брашно и накрая в галета. Така се процедира с всички топки.

От това количество продукти, излизат 20 кюфтета от ориз.

Подреждат се в тавата и се пекат в предварително нагрята фурна на 200 градуса до златисто. Можете да поднесете готовите оризови кюфтета със сос по избор.

От Recepti.gotvach.bg

Четете още: