Петролът вече е под $100 за барел, а горивата?

Варели с петрол.

Снимка iStock Images

Петролните фючърси подновиха солидния си спад през втората половина на днешната търговия, след като във вторник поевтиняха с близо 10%, отбелязвайки най-драматичен дневен спад от март насам.

Към 18 ч. българско време в сряда фючърсите на петрол Брент с доставка през септември се понижават с 3,7% към 99 долара за барел, търгувайки се под нивото от 100 долара за първи път от 25 април насам, предаде БНР.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през август пък се понижават с 4% към 95,50 долара за барел, като също достигнат най-ниско ценово ниво от 25 април насам.

Нестабилността на петролния пазар се очаква да продължи, тъй като инвеститорите преценяват от една страна перспективите за спад в търсенето заради забавяне на глобалния икономически растеж или дори евентуална предстояща икономическа рецесия през втората половина на годината, и от друга страна – продължаващите проблеми с предлагането на важната енергийна суровина.

По-рано в сряда Китай съобщи за нови огнища на коронавирус, което поражда опасения за нови локдауни.

В същото време започналата вчера стачката в норвежкия петролен и газов сектор приключи след намеса на правителството в Осло, избягвайки по този начин загуба на 341 хиляди барела петрол до края на седмицата.

Междувременно на Каспийския тръбопроводен консорциум (КТК), който доставя петрол от Казахстан до Черно море през Русия, беше заповядано от руски съд да спре дейността си за 30 дни, въпреки че Ройтерс съобщи, че износът продължава и днес.

Прочетете още:

Горивата у нас с рекорден връх